Some Say Yes, Some Do Less

Bij het lezen van een groepsnaam als Some Say Yes, Some Do Less dachten we spontaan aan één of andere uiting van postrock. En inderdaad, die onbewuste associatie houdt wat steek. Er zijn bijzonder straffe gitaararrangementen te horen en het melodisch samenspel lokt ons steeds opnieuw terug naar hun vi.be-speler. Maar verder mag die ‘post' gerust worden geschrapt, want ze rocken er stevig op los.

Steeds opnieuw aangetrokken door de duistere kant, zo beschrijven ze zichzelf. In deze en andere bands, want Some Say Yes, Some Do Less komt met een serieuze voorgeschiedenis. Hoewel deze band al bestaat sinds 2006, werd hij wat naar de achtergrond verdrongen door I Do I Do, een project van leden Stephan Spriet (drums) en Jonas Tournicourt (gitaar en zang). Zij werkten samen met enkele tot de verbeelding sprekende figuren waaronder Paul Q Kolderie (producer van 'Pablo honey', het debuutalbum van Radiohead). Vandaag is Some Say Yes, Some Do Less een vijftal dat met veel speelervaring robuuste nummers door de boxen jaagt. ‘Crank up your speakers', indeed.

‘Strail' is zo'n nummer dat grote indruk op ons maakt. De wilde drumintro is een atypisch en verrassend begin en de gitaar breekt er snel doorheen om een uiterst catchy riff in te zetten. Herhaling, een toontje hoger, opnieuw een herhaling, net dat toontje lager. Bedrieglijk eenvoudig, maar zeer effectief: eenmaal gehoord, is het niet meer zo snel uitwisbaar. Ook de stem doet ons duizelen. Als een eigenwijze combinatie van - hou je vast -  Robert Smith (The Cure) en een jonge Thom Yorke (Radiohead) vuurt Tournicourt zijn getormenteerde lyrics op ons af. Zou die samenwerking met Kolderie daar voor iets tussenzitten? Wanneer de gitaarlijn zich als het ware rond de stem slingert - net voor een iets ruigere solo - creëren ze samen een gebald geheel mét gevoel voor sonisch detail.

Foto door Bram de Greve op de finale van Westtalent, waar de band zilver behaalde. Meer foto's van Some Say Yes, Some Do Less en de andere finalisten vind je hier.

Beluister Some Say Yes, Some Do Less op vi.be