Sluggart

Gesneden 'Duyster'-koek

Onder een gunstige sterrenhemel kruisten onze blikken met die van Sam Nielandt, een 21-jarige filmstudent uit Steenokkerzeel die zijn skills uiteenzet in het tot voor kort onontrafelde project Sluggart. Door de jaren heen wist de jonge cinefiel zich al enkele keren opnieuw uit te vinden en sprong hij van post-rock over naar de elektronische scène. Beïnvloed door enkele grootmeesters (Burial, Flying Lotus, Four Tet...) koos hij voor een oppersurrealistische sound van uitgesponnen sferen en diepdonkere beats, van Glitch-hop over triphop tot dubstep.

Sluggart smelt op debuut 'Languish'  een allegaartje aan intelligente dansmuziek samen tot melancholische geluidscollages, een weemoed die steeds aanwezig is in de songs: 'Als ik me goed voel, maak ik meestal niets. Bij Sluggart hoort een melancholisch laagje en dat kan ik enkel vinden als ik mezelf er middenin plaats', zegt Nielandt over z'n producties. 'Inspiratie sijpelt dan veel makkelijker binnen.'

Nielandt besteedt verder veel aandacht aan zijn grafiek. Zo verzorgde hij zelf de hoes van 'Languish' én bokste hij voor 'Pavement' een bijhorende videoclip in elkaar. Net als in zijn songs gaat hij ook hier fragmentarisch te werk. Hij speelt met wisselende snelheden en scherptes in zijn verknipte beelden en assembleert een verhaal waarin een unheimlich sfeertje wordt onderbouwd door de aanhoudende beat.

Onze favoriete Sluggart-track is ongetwijfeld 'Web thinkers', dat de koele duisternis van producers als Anstam koppelt aan analoge en 'gevonden' geluiden die we van Mo Kolours kennen. Ook het warmere Shlomo-achtige 'Numbskulls' trekt de welgemikte aandacht en laat ons als afsluiter op 'Languish' achter met een Bicky Royal-grote honger naar meer. We zien Sluggart in de toekomst geen potten breken in de hitparades, maar voor fans van pakweg 'Duyster' is dit gesneden koek.

meer info: vi.be/sluggart

Wie Sluggart live aan het werk wil zien, kan op 27 oktober terecht in de Lierse 'Club Moeve'.

Languish is sinds februari uit op het experimentele electronicalabel Xtraplex en kan je beluisteren op bandcamp