Shun Club

Oorwurmen à volonté

Een nieuw jaar, en ook de Talentreeks is helemaal in nieuwe stijl. Nog steeds dezelfde ingrediënten, dat wel. De unieke, catchy of intrigerende geluiden van nieuwe, beloftevolle Belgische bands komen alleen anders op ons af. Via deze kans op het nieuwe vi.be kan je je als band inschrijven en dat werd al lustig gedaan. Zo’n toestroom hadden we niet verwacht en dus stortten we ons met goede moed op een wel heel lange playlist. De verrassende wendingen in het ingezonden nummer van het vijftal Shun Club raakten meteen de juiste snaar, en dus mogen zij zich het eerste Cutting Edge Talent van 2014 noemen.

‘Quest’ is zo’n nummer dat zich vanaf de eerste luisterbeurt tussen je oren nestelt en op de meest onverwachte momenten terug opduikt. Het hypnotiserende orgeltje achtervolgt je, onbewust neurie je het catchy refrein of zingt de lichtjes rauwe stem van Johan Verckist door je hoofd. Net wanneer je denkt dat het nummer z’n slotakkoord heeft ingezet, herbegint het. Maar dit keer komt de psychedelische kant van ‘Quest’ tevoorschijn, met ronkende gitaren en hysterische stemgeluiden. Solide en onverwacht, perfect geproducet en eigenlijk helemaal klaar voor de radio.

Shun Club roept met dat nummer een gelijkaardige sfeer op als Sir Yes Sir: uptempo, rauw en catchy. ‘Cloudberry’ bezingt zo op uitdagende wijze een haat/liefdeverhouding terwijl gitaar en stem in een strak tempo voort marcheren in alweer zo’n heerlijk refrein. Maar ook semi-akoestisch en trager weten ze een begeesterende sfeer op te roepen. ‘Release me’ is ingehouden, beheerst en melancholisch: zelfs een hintje samenzang, een slepend gitaartje en enkele violen ontbreken niet. De timing in dat nummer zit zo juist dat zelfs de koudste kikker een traantje zou wegpinken.

De band grossiert in afwisselende geluiden en positioneert zich duidelijk ergens in het rijke veld van alternatieve indiemuziek met één, twee of drie hoeken af. Die afwisseling, zowel in stemgebruik als de ritmes, maakt van luisteren naar Shun Club een interessante onderneming. Waag je er ook eens aan en luister op hun vi.be-profiel of op Facebook.

Shun Club speelt op 21 februari op We Are Open in Trix.