Salvador

In de muziekwereld moet je niet altijd de normale volgorde van werken aanhouden. Dat bewijst Salvador. Hun instrumentale (post)rock had zo'n effect op het hiphopduo Zucchini Drive dat ze besloten de teksten te schrijven voor drie van de nummers. Het resultaat is een interessant experiment van botsende stijlen, maar al postrockend smaken wij Salvador het best van al.

De band uit Kortrijk telt vier leden en bracht al twee ep's uit in eigen beheer. We vonden nummers terug verspreid over het net (hun vi.be-profiel, Myspace, Marathon of Dope) en lieten ons volledig kopje-onder gaan in de bijtende crescendo's, luid-stilcontrasten en net niet agressieve geluidsmuren.

'We're here to tell' bevat al die voorgaande elementen. De gitaarmelodie in het begin ruikt nog een beetje naar iets wat goed op een cd van Explosions in the Sky had kunnen staan. Maar hoe verder het nummer vordert, hoe meer het eigen gezicht van Salvador zich aftekent. De laatste veertig seconden van het nummer zijn met glans een van de meest gebalde stukken muziek die we onlangs gehoord hebben. Weggeblazen en dat door de hoofdtelefoon heen: bij Salvador is het mogelijk.

Bandlid Olivier Deryckere legt uit waarom: "De muziek van Salvador ontstaat zeer organisch. We vertrekken vanuit ideeën en jams, zo bouwen we onze sound en structuur op. Het nadeel van die manier van werken is dat het heel lang kan duren vooraleer een nummer op punt staat. Het voordeel is dat de nummers pas af zijn als iedereen zich volledig achter de muziek kan scharen. Een belangrijk criterium daarbij is dat we de muziek moeten voelen: een nummer kan wel oké zijn, maar als er geen kippenvelmomenten bij zijn, dan verdwijnt het snel in de vuilbak."

Salvador speelt op 21 mei als voorprogramma van Steak Number Eight in De Kreun, Kortrijk.