Sèche la Pêche

Binnenlandse funk

Binnenlandse funk die opvallend hard naar de jaren tachtig ruikt en bovendien van Nederlandstalige teksten wordt voorzien: ‘speciaal’ is het minst wat je daarvan kan zeggen. Laten we bij Cutting Edge nu net gek zijn op alles wat dat etiket krijgt opgekleefd. Zo kwamen we terecht bij Sèche la Pêche, het nieuwe project rond producer en synth-fanaat Richie Summers.

Summers, bij de burgerlijke stand beter gekend onder de naam, jawel, Rik Somers, is een bezige bij die zijn muzikale ei niet zomaar in één genre kwijt kan. Zo bracht hij in 2007 de Vlaamse rapplaat ‘In eigen nat’ uit onder het pseudoniem ‘Rikke’ en haalde hij (geruggensteund door DJ Tumult) de finale van de Antwerpse popwedstrijd Frappant. Wie hilarische nummers als ‘Sarah van den Bergh’ en ‘Bevroren bouletten’ hoorde, begrijpt waarom de Nederlandstalige hiphop van Rikke in de smaak viel.

Rappen in het (pseudo)Duits bleek de volgende stap: wij bevuilden onszelf bijna van het lachen bij het horen van de tekst en het zien van de prachtige Lego-video in stop motion van het synthy ‘Fingerspitchengefuhl’. Synthesizers en drummachines zouden vanaf toen een veel grotere rol gaan spelen in Summers’ leven: de focus verschoof volledig van rappen naar het produceren van elektronische muziek.

Blitse sportwagens, pastelkleurige maatpakken en strakke dames met bedenkelijke coiffures; dat zijn de beelden die Summers' funky electro-tracks bij ons oproepen. Hadden wij je wijsgemaakt dat songs als ‘Is she robotic’ en ‘Gladiators of love’ door de tandem de Homem-Christo-Bangalter in elkaar waren gebokst, je had ons zeker geloofd.

Met zijn nieuwe project Sèche la Pêche brengt Summers die twee werelden - Vlaamse rap met een flinke scheut humor enerzijds en synthy eighties-funk anderzijds - op ingenieuze manier samen. Daarvoor krijgt hij de hulp van drummer, toetsenist, gitarist en zanger Snoep Deef en de tot Larry Large vervelde Dj Tumult. Naast dj en MC blikt die laatste ook nog het creatieve brein en cameraman van de prille band te zijn. De prachtig gestileerde videoclip van ‘Koud en kil’, een bevreemdende, maar aanstekelijke song over een Jack the Ripper-achtige engerd die meisjes achtervolgt in donkere steegjes, stond de voorbije weken vastgeroest in onze youtube-afspeellijst. Aan een eerste ep wordt nog volop gewerkt, maar een dergelijk voorsmaakje belooft alvast veel goeds…

Check de facebookpagina van Sèche la Pêche en bezoek Richie Summers' vi.be-profiel