Renée

Zonnige fluisterpop

‘En toen ging het allemaal heel snel’. Het is een ogenschijnlijk onbeduidend zinnetje dat in quasi elk interview met een net doorgebroken artiest komt bovendrijven. En het Talent van de Week Renée lijkt momenteel wel de belichaming van die uitdrukking. De tijdspanne tussen haar tegenkomen op vi.be en dit artikel schrijven was voldoende voor een hotshot op Studio Brussel, een recensie in Humo én een artikel in De Standaard. Toevalstreffer? Nee, veeleer talent dat komt bovendrijven en zo neuriën we dus vrolijk mee met haar akoestische fluisterpop.

Neuriën, maar ook zachtjes meewiegen en vooral genieten van haar sympathieke verschijning. Overal te lande wordt over Renée gesproken. Intussen heeft ze ook al een heel repertoire aan optredens op haar prille palmares staan en speelt ze in het voorjaar samen met Isbells. We zagen haar en haar band aan het werk tijdens het Kulturama Festival in Leuven, waar ze tussen enkele andere beginnende bandjes haar engelenstem liet neerdalen over het publiek. 

Vooral ‘Like a balloon’ trok onze aandacht. Als we luisteren naar die song, begrijpen we waarom iemand uit het publiek eens vroeg of hij haar op zijn nachtkastje mocht zetten. De stem van Renée Sys schuifelt tussen fluisteren en zingen maar blijft in beide verschijningsvormen iets onweerstaanbaar schattigs hebben. Haar begeleiding is minimaal: enkel de akoestische gitaar herhaalt zijn zelfde patroontje. Daarrond weven sporadische percussie, vingerknippen en haar eigen stem als backing vocals een bijna doorschijnend dekentje. Is dat trouwens grootmoeders wasbord dat we horen ratelen?

Renée is een aanrader, zeker op dagen dat de zon schijnt. We kijken al uit naar de zomer, naar dat moment dat ‘Dum dum dum’ door de radio schalt, net wanneer je een glaasje gekoelde wijn uitschenkt aan je vrienden op de eerste barbecue van het jaar. Renée groeit, en dat voelen we. We twijfelen er dan ook niet aan dat we haar op de gezelligere zomerfestivals mogen verwachten.