Pupils

Donker en dansbaar

Er waait een stevige nieuwe wind van beats en synths doorheen onze luidsprekers. De verantwoordelijke daarvoor is Pupils, een band uit Antwerpen die een eigenzinnige mix brengt van donkere new wave en twinkelende elektronica. Met de drie nummers op hun vi.be-speler én de snippers verspreid op het web rijft Pupils alvast de titel 'Talent van de Week' binnen.

En zeggen dat het in het begin helemaal anders klonk. Zo'n tien jaar geleden speelden ze punk onder de naam Next Week Friday. Maar hun geluid evolueerde en bij een nieuwe sound hoorde dan ook een nieuwe naam: Pupils. Zo'n twee jaar geleden zette de band de gitaren definitief aan de deur.

Maar zelfs zonder de aanwezigheid van gitaren kunnen ze nog stevig rockend uit de hoek komen. 'In dreams' surft cool voort op een stevige combinatie van bas en drum. Ritmisch staat Pupils sterk en via de stem, of liever stemmen, krijgt hun muziek een donker laagje new wave mee. Een stemvervormer over een priemend synthmelodietje werkt het geheel af en zo tekenen ze voor een donker maar sexy geluid.

Die stemvervormer halen ze ook boven voor 'Desert storms'. De orgeltjes klinken volwaardig jaren '80, maar de hese stem van zanger Thomas Verschuren trekt het nummer dwingend en grandioos de tegenwoordige tijd in: “ Forgive me / we dance / we dance / we dance”.

Het is geen toeval dat Pupils het voorprogramma van Customs mocht verzorgen. Het Talent van deze week leunt wel meer naar elektronica dat z'n hoofdact maar toch. Beide groepen halen minstens een deel van hun inspiratie in de donkere episodes van de jaren '80. Maar net zoals Customs slaagt Pupils erin om die inspiratie innovatief te mixen tot een boeiend geheel in 2012.

Beluister de nummers vn Pupils hier.