PolarJacket

Een band die blijft verrassen

Er zijn zo van die momenten dat we bijna van onze stoel vallen. PolarJacket, de band die deze week met het Talentkroontje gaat lopen, veroorzaakte de laatste twee van die momenten. Een eerste keer, bij het horen van de openingsnoten van ‘Morning stardust’: de poppy-maar-edgy melodieën pasten prachtig ineen als puzzelstukjes. Een tweede keer, toen bleek dat ze die geweldige opnamekwaliteit helemaal zelf tot stand hebben gebracht in een omgebouwde slaapkamerstudio. Productionele klasse, check! Catchy nummers, check! PolarJacket heeft het allemaal. 

Een sferische indie poprock band, zo omschrijven ze zichzelf. Dat is al een hele mond vol, maar het dekt de lading nog niet helemaal. Tussen die beschrijving neerschrijven en de nummers die nu op hun vi.be-speler staan, slopen er ook wat interessant elektronische geluiden en stemeffecten in hun songs. Spelen met ritmes zit ook in de trukendoos van PolarJacket: hier en daar wat handclaps en zoomende bas. Maar voordat we aan Goose kunnen denken slaat het nummer radicaal om. De luisteraar verrassen, dat zit ook in het pakket. 

De reden waarom we bijna van onze stoel vielen, was omdat deze nummers zo ontzettend klaar zijn voor de radio. ‘Just go’ klinkt verdorie internationaal, met weidse gitaren, een refrein dat smeekt om meegezongen te worden en catchy ritmes (die handclaps hé). ‘Flying bees’ roept met de eerste akkoorden op akoestische gitaar een vertrouwde sfeer op, maar verandert geleidelijk van richting. Eerst door warse knisperende tikjes op de achtergrond, dan door en scherp spel van staccato uithalen tussen gitaar en stem. Wat een stem trouwens, want daar hadden we het nog niet over. De stem van creatieve duizendpoot Reinhard Deman, die zelfs in de vier nummers op vi.be zijn veelzijdigheid bewijst. 

Het is een band die goed over zijn stappen nadenkt. Muzikaal, maar ook op andere creatieve vlakken. Zo namen ze in hun eigen living twee ‘Sunday Afternoon Live Sessions’ op. Twee nummers waaruit blijkt dat PolarJacket – nu al – een ijzersterke livereputatie heeft. Van de nummers over de videokwaliteit tot de productie: PolarJacket, het is een band die ons blijft verrassen. 

Foto band (c) Steven Geys