The Pilot Light

Het is wel durven: 'Gossip meets Bloc Party, while Pinback are watching with an open mouth' als tagline gebruiken. Het zet de verwachtingen torenhoog en de val kan heel diep zijn. Maar kijk, het levert The Pilot Light een plaatsje op in onze vi.be-lijst. Omdat wij popdeuntjes horen en de gitaren springen en er, mits een goede productie, bergen potentieel in deze band zit.

Het meeste valt te ontdekken in 'Hasty Lady'. Met het heerlijk vlotte refrein en oohs in veelvoud roept deze song om live op een podium gebracht te worden. Het is geleden van pakweg Silverene dat wij nog dergelijke hooks gehoord hebben. Gelukkig verstopt The Pilot Light zijn liedjes niet in een inspiratieloze punkrock en hoewel de groep effectief aansluit bij de springerige postpunkbandjes die her en der uit de grond schieten, klikt het meteen. Is het ongebreideld enthousiasme dat door de nummers heen sijpelt? Of zijn het de rauwe randjes die ze aan hun popliedjes plakken?

In ieder geval, de drie tracks op hun vi.be-pagina smeken om veel meer. 'Playstation Earth Rotation' is pure kinetische energie die en masse overtroffen wordt door 'Communication'. Het surfriedeltje dat de song aftrapt, de baslijnbrug gepikt van Arctic Monkeys of misschien zelfs van Gossip.

Geen vals tienerverdriet of haperend Engels, maar zinnen als 'Home sweet home sweet Babylon, where all the legends remain. They’re all true, my sweetheart. These words are turning insane' waarin wij de literaire beginnerspret van Soon terugvinden.

Naar de Pinback-referentie zijn wij nog steeds op zoek, The Pilot Light echter hebben wij al wel gevonden.