Paperfox

Paperfox is het éénvrouwsproject van Rein De Paepe, een Gentse jongedame met een duidelijke voorliefde voor all things indie- en folktronica. Lali Puna, Postal Service, Bat For Lashes: allemaal wel haar ding, denken wij. Op haar MySpace en vi.be-profiel serveert ze ons een aantal delicate liedjes, gedragen door een smaakvolle mix van spaarzame gitaarstrums en knisperende elektronica.

 

Wat aan haar muzikale alter ego Paperfox vooraf ging weten we niet, maar vast staat dat ze pas in 2008 voor het eerst een aantal muziekprogramma’s in haar melomane vingers kreeg, wat haar aanzette tot het bijeenschrijven van een eigen liedjesoeuvre.

 

Je hoort duidelijk dat Paperfox nog in de fase zit waarin ze de steeds uitgebreidere mogelijkheden van het digitale muziekuniversum volop aan het exploreren is. Hier en daar resulteert het wel eens in een - naar onze mening – minder goed gekozen synthklankje of ritmetrack. De songs missen ook nog wat diepte, gelaagdheid, sfeer. Een  toefje galm of echo zo nu en dan zou wonderen kunnen doen.

 

En toch slaagt Paperfox er wonderwel in haar verhaal te vertellen. Wij hingen al bij de eerste luisterbeurt aan haar lippen. In haar songs zit een vleugje tristesse die ons, wanneer de laatste tonen van elke liedje zijn uitgestorven, ietwat aangenaam verweesd achterlaat.

 

Anderzijds heeft de dame genoeg zin voor catchy melodieën om ons geboeid te houden bij het beluisteren van de vier songs en zo de eerder introverte thema's die ze aansnijdt makkelijk verteerbaar te maken.

 

‘Love/left’ is hier een fijn voorbeeldje van: een feestnummer kan je dit geenszins noemen, maar de repetitieve en wat exotisch aandoende percussie- en sampletrack waarop de song drijft, geven de song een aangename frisheid mee. Ook ‘Our greenhouse’ - Paperfox toont hier haar grote inventiviteit en neus voor originele motiefjes - heeft die aanstekelijke lichtheid in zich. Idem voor ‘Thunderstorm’, een heerlijk stuiterend nummer met een wat nostalgische eighties feel; veruit de beste song.

 

We onthouden tenslotte ook ‘Touch me know’, waarin het speelse arrangement een intrigerend soort spanning vormt met de donkere, romantische ondertoon van de song: ‘Take me down to your darkest thoughts’, stamelt ze …  Neem ons gerust mee, Paperfox!

 

Met Paperfox maken wij de overgang van MySpace naar vi.be. Stelselmatig zullen wij de vertrouwde MySpace-wereld verlaten en ons steeds meer toeleggen op het bespreken van interessant nieuw talent dat te vinden is op het door Poppunt gelanceerde en beheerde nieuwe muziekplatform www.vi.be.