ONs

Samenhorigheid troef

Enkele jaren geleden stopten Joppe Tanghe (19) en Joris Vergaert (20) hun geforceerde huwelijk met de schoolbanken en sloegen zonder omkijken een door notenbalken en toonladders geplaveid pad in. Enkele jaren van ronddwalen in het muzieklandschap bracht de twee weer samen in het collectief ONs, dat met hun folkie gitaarpop ook geselecteerd werd voor de finale van Jonge Wolven. ONs is meer dan een band, eerder een concept op zich, dat zich vertaalt in een voltroffen samenhorigheidsgevoel in tijden van individualisering.

Kijk je naar een optreden van ONs, dan tref je zelfverzekerde muzikanten aan. Typerend aan de band is hun afkeer voor stilzwijgende performances. ONs kiest steeds voor een ontwapenend eerlijk enthousiasme op het podium en net dat omhult ook wat hen sterker maakt dan een doorsnee singer-songwriter.

Echt repeteren doet de band voorlopig nog niet, daarvoor houden ze nog teveel vast aan het spontane improvisatiewerk. Aan geen enkel nummer werd langer dan een half uur na elkaar gewerkt en die beginfase merk je ook wel bij het beluisteren van hun eerste EP. Sommige nummers ontbreken wat power, maar daar zal de komst van drummer Elias Devoldere beslist verandering in brengen.

We horen een natuurlijke zuiverheid. Terwijl anderen maandenlang knutselen aan samples en sounds, stopt ONs hun energie in gitaardeuntjes en samenzang. Vooral dat laatste, de ruwe stem van Joppe die als complementairen samen gaat met het meer afgevijlde timbre van Joris, maakt een instant vrolijkheid los in al wie luisteren wil.

Wie hen aan het werk wil zien, kan tijdens de Gentse Feesten afzakken naar de spiegeltent van het Baudelopark. Een precieze datum volgt.

Meer inf over ONs vind je op: vi.be/ons