Ondine

Last van het wat weeë zaterdagnamiddaggevoel dat je medio herfst wel eens pleegt te overvallen, futloos na de wekelijkse grote Colruyt-inkopen? Nood aan een boost die je weer in vorm schopt voor dat feestje dat je wilde skippen vanavond? Geef je dan even over aan een van de tracks van ons vi.be/MySpace-talent van de week, het Aalsterse Ondine.

Ook wij waren verrast. Afgaand op de wat efemere, melacholische foto op hun vi.be-profiel (en tevens hoesfoto van hun in eigen beheer uitgebrachte ep ‘Cloud'), hadden wij een introvert, verstild streepje muziek verwacht. Niet dus. De dynamische synth-arpeggio's van ‘Cloud' introduceren ons in een drie songs lange, opwindende sonische rit, die nog urenlang nazindert.

Combinaties, daar houden wij van. En combineren, dat doen deze Oiljsteneirs met zichtbaar plezier. Voor de creatie van hun songs en sound, putten ze uit meerdere, interessante vaatjes. Zo moeten wij op de eerste plaats - niet zonder enige weemoed - denken aan de shoegazerock uit de jaren negentig à la ‘Ride' en ‘Swervedriver' (de jongensachtige, neuzelende zangpartijen, de fuzzy, breed uitwaaierende gitaren, ...).

De scheut elekcronica, gecombineerd met scheurende gitaarrifs, waarmee deze jongens hun songs larderen, brengt ons dan weer aan deze kant van de millenniumgrens, bij groepen als Minus The Bear en zelfs Styrofoam. De vinnigheid en ritmiek van hun composities roepen dan weer echo's op van dance-rockbands als Radio4.

Wij zijn absolute aanhangers van het credo less is more, maar voor Ondine willen we een kleine uitzondering maken. Deze mannen plamuren hun liedjes zo vol, hun sound is zo gezwollen, dat het lijkt alsof ze bang zijn dat het minste gaatje de aandacht van de luisteraar zou doen verslappen. Maar deze muzikale horror vacui werkt wonderwel: we worden werkelijk omvergeblazen door het machtige en tegelijk heerlijk poppy ‘Cloud', het razende en door vlijmscherpe gitaren doorsneden ‘Curse' en het swingende en catchy ‘Longtime', waarin dansbaarheid en melodie hand in hand gaan als waren het Nicole en Hugo in een tv-special.

Ondine heeft het allemaal voor jullie: sterke ideeën, gekoppeld aan een aanstekelijke drive en een sound om hele provinciesteden op te bouwen. Doe als wij en laat je eens lekker pletwalsen door deze beloftevolle band.