OIIO

Vandaag was het ineens weer 19 graden buiten en lekker zonnig. In de avonduren koelde het iets af en morgen is het maar rond de tien graden. Als je deze gedachte als graadmeter neemt voel je de liedjes van OIIO perfect aan. Eenvoudige, pure, intieme en volwassen folkpop songs, die dan iets warmer of een beetje kouder aanvoelen. Alleen verschillen in gevoelstemperatuur, want mooi en om van te genieten zijn ze allemaal. Net als van een wispelturige lentedag.

OIIO is een ambient indiefolk formatie uit Nijmegen. De band maakte hun live debuut in juli 2009 bij het Valkhof Affaire festival. Het eerste album 'Open' werd begin vorig jaar gepresenteerd. De band begon vervolgens met maandelijks opnemen en online uitgeven van zolderkamerdemo's van nieuwe nummers. Deze elf songs zijn gebundeld op het album 'It's still there', dat onlangs verscheen (en hier gratis te downloaden is).

De vijf brengen intieme popliedjes met als belangrijkste ingrediënten akoestische, warme klanken en meerstemmige zanglijnen. De innemende mannenstem wordt soms terzijde gestaan door die van de zangeres. Sferisch toetsenwerk, percussie en elektrische gitaarriffs ondersteunen en vullen waar nodig aan. Hier en daar ontspoort het lichtelijk en psychedelisch. Toch staat de schoonheid van het liedje steeds voorop.

Op hun MySpace site en Ongekend Talent pagina staan behoorlijk wat songs om te checken. Als je deze vier songs beluistert, weet je precies wat we bedoelen als we zeggen dat OIIO ultieme lente folkpop maakt. 'Things' is een klein akoestisch liedje met een lief xylofoonlijntje en zachte toetsen, boordevol gevoel gebracht. Zonder muzikale opsmuk weet het ver onder de huid te kruipen. Dwarrelende vocalen en hemelse koren steken de kop op in het nummer 'Home', dat uiterst sfeervol wegsterft. Percussie en toetsen zwepen 'I'm here' op tot een swingend geheel, waarna zweverige backing vocals als een mantra bedwelmen. Een song om te koesteren. Het breekbaar beginnende, wiegende 'Catching waves' heeft een treurige ondertoon, maar bouwt geduldig en emotievol op naar een dromerig, psychedelisch uitwaaimoment.

De twee schijfjes van OIIO zijn de wereld in geholpen door muzikantencollectief Elektrograph Records. Maar OIIO verdient het om door meer mensen ontdekt te worden!

Beluister OIIO op MySpace

OIIO bij Ongekend Talent