No Ninja Am I

De dagen worden weer zonniger en langer. We zien gretig uit naar die zwoele zomeravonden, met vrienden en een drankje knus rond een kampvuurtje, met de altijd aanwezige akoestische gitaardude of -dame die voor een prettige sferische omlijsting zorgt. De songs van Talent van de Week No Ninja Am I zijn daar perfect voor geschikt!

Sander van Munster, ook wel bekend als Showdog bandlid, is het creatieve brein achter en de spil van No Ninja Am I. Stevig beïnvloed door Paul McCartney's 'RAM' en het solowerk 'Niandra lades' van John Frusciante, schrijft Sander liedjes die zich ergens tussen lo-fi indie en singer-songwriter bevinden.

In 2009 bracht hij zelf - ter ere van zijn 30ste verjaardag - zijn No Ninja Am I debuut 'The roaring twenties' uit. Een interessante, bonte verzameling experimentele thuisopnames. De opvolger 'Montélimar', een break up én een make up-plaat , verscheen op 12 maart van dit jaar in eigen beheer. Een prachtig plaatje vol authentieke en uitgekiende, folky liefdesliedjes die variëren van vrolijk hippie-achtig tot somber ingetogen. Breekbare en emotievolle nummers die sterk zijn opgebouwd.

We horen naast McCartney behoorlijk wat Crosby, Stills, Nash & Young terug in zijn songs. Van Munster's stem vertoont opvallende gelijkenissen met die van Elliott Smith. Intiem, bijna fluisterend zacht, melancholiek en melodieus en bijzonder onder de huid kruipend. Sommige songs zijn uitsluitend gestoeld op zijn indringende stem, spaarse drums en akoestische, inventieve gitaarlijnen ('The howling of wolves' en 'Mindfucks'). Vaak worden de liedjes echter treffend en warm ingekleurd met instrumenten als altviool, mandoline, ukelele, microkorg door multi-instrumentalist Sander met live kompanen Gijs Kerkhoven (Showdog) en Rens van den Boogaard (Palloc, Radio Mortale) en gelaagde samenzang (Liselotte Vermeulen en Susanne Linssen).

Na het schattige kleine 'Times new romance', steunend op fluit en aangename, gelaagde zang, worden we gelijk meegesleept door 'Hands on deck'. De dromerige melodie, trieste viool en de intense zang van Sander vallen wondermooi ineen. Ook 'I love ya' barst van de dromerige emotie en geeft een uplifting gevoel door het mandoline getokkel. Er zit eigenlijk geen slecht nummer tussen de negen. De single 'Better mistakes', een schitterend duet met Susanne Linssen (ex-Seedling, Hospital Bombers, Easter Parade), is de hoogvlieger van het album. Zo radiovriendelijk dat 3FM of een platenbaas er op in zou moèten haken. No Ninja Am I heeft er niet voor niets een speciaal pastiche project van gemaakt, hier te checken. Vele artiesten hebben hun bijdrage geleverd (en het gaat nog door).

Binnenkort lees je de gehele 'Montélimar' albumrecensie op Cutting Edge! 'Hands on deck' en 'Better mistakes' prijken in de Ongekend Talent player, maar op de site van No Ninja Am I kun je de volledige EP gratis downloaden. Wel jammer als je dat doet, want je moet gewoon een fysiek exemplaar aanschaffen. Dan heb je namelijk 'een snoepje' van een album: de cd is gestoken in een hele mooie bonbonverpakking! Plus het voordeel dat je er via een downloadcode 'Montélimar deel II' genaamd 'The next round' gratis bij krijgt. Een bonusalbum met nog negen nummers opgenomen in dezelfde periode. Van Munster brengt binnen afzienbare tijd ook een live EP uit, die wederom voor nop te downloaden zal zijn.

Ga No Ninja Am I live zien en beluisteren. Dat kan in juni bij diverse podia. Houdt tevens de agenda van alle Popronde steden in het najaar in de gaten, want No Ninja Am I is één van de 100 bands die zijn verkozen om mee te toeren. Of zoek anders je heil op YouTube. Maar luisteren naar No Ninja Am I is simpelweg een must!

Beluister No Ninja Am I bij Ongekend Talent

Check No Ninja Am I op Facebook

Foto's (c) Tomas Delsing