Moodprint

Goudhaantje van de Belgische beatscene

In de steeds groter wordende Belgische beatscene loopt er met Moodprint een waar goudhaantje rond. Hoewel ze nog maar een goed jaar bezig zijn met hun gezamelijke Moodprint-project, verdienden producers Poldoore en Alectric afzonderlijk wel al hun strepen: de eerste mocht al enkele EP’s uitbrengen op het Cold Busted-label, de tweede schreef de eindoverwinning in het Vlaams Brabantse dj-contest 45 Toeren op zijn naam. Terwijl Poldoore zich vooral op hiphopbeats concentreerde, hield Alectric zich met het meer naar dubstep neigende elektronische geweld bezig. Toen beide heren in mei vorig jaar samen zaten om Alectrics beats te beluisteren, rijpte het idee om de krachten te verenigen en met Moodprint een nieuwe bassy creatieve uitlaat te creëren.

Gevolg: een lading uiterst interessante tracks en remixes die ons doen vermoeden dat Moodprint het zuiderse stiefbroertje van Mount Kimbie zou kunnen zijn. Hun sound houdt immers het midden tussen innovatieve hiphop, opwindende bass music, ambient en warme funk. Eind vorig jaar werd een eerste EP, ‘The Moodprint EP’, gratis op het internet gegooid. Intussen konden de jonge Leuvenaars terecht op het Tangram-label van stadsgenoot Joris Vaes, dat ook talent als Up High Collective en YellowStraps huisvest. Met die laatsten bokste Moodprint overigens het prachtige ‘Landscapes’ in elkaar, dat door heel wat blogs werd opgepikt. Intussen werd via Tangram ook de nieuwe ‘Storyboard EP’ gereleaset, inclusief remix van de uitstekende Nederlandse producer Full Crate.

Inspiratie voor hun beats haalt het duo uit de muziek van andere actuele producers als de onvermijdelijke J Dilla, Ambassadeurs, Joker, Lunice, Hudson Mohawke, Emancipator en Shlohmo, maar ook artiesten als Gil Scott-Heron, Ohio Players en The Undisputed Truth liggen hen na aan het hart.

Ooit een plaat kunnen uitbrengen bij een label als Brownswood, Warp, Friends of Friends, Tru Thoughts, Black Acre, Donkey Pitch of HW&W, is vooralsnog een droom, maar als Moodprint nog lang doorgaat met het produceren van kwaliteits-bass met emotionele toets, is het volgens ons een kwestie van tijd voor ze door een van die gereputeerde muziekstallen worden gecontracteerd.

Check Moodprint's soundcloud en bandcamp en like hun facebookpagina.

Foto (c) Ruben Vandermeulen

Hieronder vind je een lijstje met nummers die Moodprint inspireerden.