Montgomery

Wat hebben aartshertog Franz Ferdinand en generaal Montgomery met elkaar gemeen? Wel, hun namen worden allebei verbonden met een wereldoorlog en nu, bijna een goeie eeuw later, ook met hedendaagse muziekgroepen. Van Franz Ferdinand kende je ongetwijfeld al een hitje of twee, maar de mannen van Montgomery opereerden misschien nog onder je muzikale radar. Niet voor lang meer, alleszins.

In een muzikale wereld die de elektronica steeds inniger omhelst, gaat Montgomery een andere kant uit. Een grote rol is daarin weggelegd voor de saxofoon. In combinatie met drumpartijen en toetsen die de ziel van ska weer tot leven wekken, doet het ons hier en daar zelfs denken aan Madness. Geen al te grote verrassing dat de cover van ‘One step beyond' geregeld opduikt in hun setlist.

Sinds kort staan er op hun MySpace-pagina drie eigen nummers te blinken. De demoversies ervan konden eerder al beluisterd worden en de positieve evolutie van deze eerste nummers springt in het oog, of liever in het oor. Ze doken in de studio van Koen Brouwers, en dit was het geslaagde resultaat. Strakker, onomwonden, funky en met een humoristische toets; zo horen we het graag. ‘Lucky lady' begint gestroomlijnd met sax en drum, maar waaiert halverwege uit tot een wat lossere jam. Het wordt geen onontwarbaar kluwen van doelloze melodieën, maar blijft een interessant stukje muziek. Hadden we trouwens dat uiterst meezingbare refrein al vermeld? Ook ‘Werewolves' heeft er zo eentje dat zich al na één luisterbeurt gezellig in ons hoofd nestelt.

Rocken mét de saxofoon? Voor wie dacht dat dit fenomeen ergens in de vorige eeuw was uitgestorven, is Montgomery het springlevende, catchy bewijs van het tegendeel. De sax en de ritmes geven hun muziek net die andere dimensie, en dat juichen we toe. Als Montgomery nog wat kan groeien, zowel op instrumentaal als vocaal vlak, mogen ze stilaan beginnen te denken aan een eerste ep of wie weet wel cd. In tussentijd kan je ze altijd al eens live gaan bekijken. Dan kan je later zeggen dat je deze band nog in zo'n klein zaaltje hebt zien optreden.

Foto's: Toon Boeckmans