Mittland och Leo

Het is een vraag waarop we zelden antwoord krijgen: waar staat een bandnaam precies voor? De meeste blijven altijd mysterieus klinken omdat er nu eenmaal geen logische verklaring voor te vinden is. Maar achter die van Mittland och Leo zit een mooi verhaal. Want zo vertelden ze in een interview : \"Mitt land is in het Zweeds mijn land, My land, Milan (Warmoeskerken, red),... Och Leo betekent: en leeuw, en Leo, en Leonare, en Joke Leonare, snap je?\"

De naam valt dan misschien netjes te vertalen en verklaren, rond de muziek van dit tweetal hangt een laagje verhullende nevel. We kunnen het misschien best plaatsen onder de noemer 'instrumentale droompop', maar daar doen we de sfeerschepping wat onrecht aan. Het is meer dan op een zondagmiddag wegdromen in zeeën van zachte synthesizers. Soms bekruipt de luisteraar een raar dilemma: is dit nu rustgevend of achterdochtig? Dezelfde tweespalt als bij de onaardse muziek van Godspeed You Black Emperor, zij het in minder dringende mate.

‘Heat wave' trekt zich op hun vi.be-speler zacht en warm op gang met orgeltjes en pingpongachtige drums. Warmoeskerken en Leonare weten met hun Casio's dichte klanktapijtjes te weven. Af en toe passeert er een ijle, spookachtige noot om het geheel wat spannend te houden.

Ook live komen ze geen handen te kort om die tapijtjes feilloos af te leveren. In mei stelden ze hun 7\" voor in Gunther (Antwerpen) en een toeschouwer was zo vriendelijk om enkele filmpjes ervan op Youtube te zetten. ‘Amsterstam', met z'n rollende drums als intro, is onze favoriet. Ze spelen met het contrast tussen strakke drumlijn en lossere synths, uitersten die ze in ‘Jupiter festival' wat dichter bij elkaar laten komen. Da's ook direct iets sneller uptempo, en je voelt dat de sfeer mee verandert.

Zonder woorden winden ze de luisteraar rond hun vinger. De leeuw brult niet, hij schrijdt en sluipt door een mistig landschap.

Volg de stappen van de leeuw op vi.be of Facebook.

Bekijk hier de repetitieshoot met Mittland och Leo van onze fotograaf Sven Michiels.