Midwinter

Winters, tijdloos

Stel je voor, je hebt met een paar vrienden een band gevormd. De repetities vlotten relatief goed en je mag al eens dromen van de toekomst. Dan heb je natuurlijk een naam nodig. Er moet immers iéts op CD-hoesjes en concertaffiches staan. En dat veld op Facebook heeft ook invulling nodig.

Inspiratie voor een bandnaam komt duidelijk vanuit alle mogelijke hoeken. Steden, persoonsnamen, ingewikkelde letterwoorden, we zien het allemaal voorbijkomen als we door de inzendingen van onze Kans op vi.be bladeren. Het Cutting Edge Talent van deze keer koos voor een astronomische verwijzingen: Midwinter. Het leest zoals ze klinken: een tikkeltje melancholisch, organisch, optimistisch.

Optimistisch? Ja, want Midwinter verstaat de kunst om in muziek een catharsis te verwerken. Een langzame opbouw waarvan je weet dat het tot een stevig finaal refrein zal komen, ook al gebeurt de opbouw zo secuur. Een refrein dat je vol overtuiging meezingt, zonder met zekerheid te weten waar het over gaat. Maar alleen al door de emotie en overgave die ervan uitgaat, hou je er een positief gevoel aan over. Arcade Fire heeft er een patent op en Sigur Rós laat zelfs met onvertaalbare woorden de hemel open splijten. Ook ‘Fogs and hurricanes’ sleept je onverbiddelijk mee op een intense tocht. Laag na laag wint het nummer aan kracht en de toevoeging van een blazer maakt het crescendo helemaal af. De mannen van Midwinter maken langzame rock die zich onmiddellijk in je oor weet te nestelen.

Het vijftal uit Londerzeel en omstreken lijkt overigens nog niet zo lang te bestaan. Hun Facebookpagina is alvast nog fonkelnieuw, maar de enige twee nummers op hun profiel zijn wel om van te smullen. ‘The better kind’ is iets rustiger dan zijn epische voorganger, maar ook hier wisselt zanger Raf De Wit zijn warme stem af met stukjes trompet. Dat maakt de nummers herkenbaar en memorabel. Een soepele gitaarriff maakt het nummer licht in de verzen, maar in de refreinen gaan de akkoorden er stevig tegenaan. Perfect gedoseerde kracht. In tegenstelling tot de groepsnaam, maakt Midwinter tijdloze muziek. Als we dat al kunnen concluderen op basis van twee demo’s, zijn we wel heel erg benieuwd naar meer van Midwinter. 

Bandfoto door Andrew Snowball, kleine foto door Céline Tachelet.