Maan

'Manifold': manifest machtig mooi

Dat je in België anno 2013 niet altijd hapklare radiopop hoeft te maken, mag het Gentse duo Maan uitvoerig illustreren. Nog maar net releasten ingenieurstudenten Simon Apers en Tim Depraetere hun eerste langspeler ‘Manifold’ op het al even eigenzinnige label KRAAK. En wat blijkt? Maan heeft een verdomd knap lofi-plaatje uitgebracht.

 

Op de site van Free Music Archive wordt Maan voor het gemak opgedeeld in het vakje New Wave en dat is niet eens zo'n vreemde keuze. Wie luistert naar hun debuutplaat kan onmogelijk niet denken aan Joy Division en dan specifiek aan het donkere geneuzel van Ian Curtis. De teksten lijken dan ook te primeren op de spaarzame muziek. Zelfs sommige titels - ‘Love lost’ - verwijzen naar de legendarische eightiesband.

 

Maar mocht Maan hier enkel en alleen een flauw afkooksel van zijn, hadden wij dit stuk niet gepleegd. Want de muziek die het tweetal op plaat zwiert is bizar en fascinerend. Het eerder genoemde ‘Love lost’ neigt bijvoorbeeld naar de ambientkraut van Popol Vuh, maar dan met vocalen. Afsluiter ‘Foor’ intrigeert dan weer door die zatte trompet en repetitieve mantra, twee ingrediënten die Maan nog meer gebruikt op ‘Manifold’. En van ‘This is closure’ kregen wij gewoonweg kippenvel.

 

De experimenteerdrang van deze twee jongens komt nog het best tot uiting op ‘Damocles’. Op een gefileerde gitaarrif à la Slint declameert Apers een portie pronte poëzie terwijl de zin “Don’t lay your eyes on me” schijnbaar oneindig wordt herhaald. Kaal en eenvoudig maar o zo schoon. Alleen het naar The Fall ruikende ‘Accept defeat’ mocht voor ons part wat korter - zei de zaag in ons. Wel opvallend: nergens op het album een spoor van drums of percussie whatsoever te bespeuren.

 

Ondanks het pareltje dat ‘Manifold’ is, is de kans klein dat je Maan gauw live zult zien. Apers en Depraetere vertoeven namelijk liever in kunstgalerijen dan op een groot podium. In een recent interview geeft Depraetere ook toe dat een concertzaal niet meteen zijn natuurlijke habitat is. “Sommige mensen zijn geboren om op een podium te staan. Bij ons is dat minder het geval”. Duimen dat die twee snel hun koudwatervrees overwinnen.

 

Beluister ‘Love lost’ van Maan op Soundcloud.