Love Like Birds

'Alle liedjes zijn heel lofi opgenomen. De reden daarvoor is dat je je ogen sluit en je inbeeldt dat ik vlak naast je aan het spelen ben.' Dat kan al tellen als welkomsbericht op Myspace. Maar Elke De Mey oftewel Love Like Birds slaagt er wonderwel in om die doelstelling naar de realiteit om te zetten. Met enkel stem, gitaar en soms een streepje piano verkent ze het overlappend domein van slaapkamerpop en fluisterfolk.

De nummers op de vi.be-speler mogen dan niet opgenomen zijn in een professionele studio, de kwaliteit is verbazend. ‘Cold ground' is niets meer dan stem en piano, en zou in andere handen misschien kaal zijn uitgevallen. De Mey's manier van spelen is haast aarzelend; in het begin hoor je dat de toetsen niet te volle worden aangeslagen. Maar gaandeweg voel je de slagkracht verhogen, letterlijk. Minimalistisch, effectief gespeeld en zelfs lichtjes nonchalant schippert - of vliegt - de stem op en neer tussen twee noten. En ja, het lijkt alsof dat allemaal live in onze woonkamer plaatsheeft.

Ooit speelde ze alleen 's nachts gitaar, zo vertelt ze in dit clipje van Glimworm, zodat zeker niemand haar zou horen. Van je slaapkamer naar het wereldwijde web lijkt dan een reuzenstap, en toch ergens weer niet. Want de nummers roepen dezelfde ‘bedroom acoustic'-sfeer laptop na laptop opnieuw tot leven. Klein maar straf sfeertje, en vooral eentje om in 't oog te houden.

Info en lijst met optredens op de facebookpagina van Love Like Birds. Te ver uit de richting? Je kan nog altijd heil vinden op Youtube.