lohaus

Dat jonge, beginnende bandjes zich af en toe het hoofd stoten om geleidelijk aan bij te leren, dat spreekt voor zich. 'Wat is nu precies onze sound?', 'Hoe werken we een degelijk nummer uit?' of 'Zouden we niet beter gewoon dj worden en bakken geld verdienen?', zijn dan ook vragen die geregeld in menig Vlaamse repetitieruimte gesteld worden. Zo nu en dan komt er een band boven water drijven die schijnbaar geen leerproces heeft moeten doorstaan, maar al van bij hun oprichting een juiste sound, oerdegelijke songs en een bijpassend image en artwork tevoorschijn toveren om de wereld te gaan veroveren. Maak kennis met lohaus, het nieuwe Cutting Edge Talent dat tot die laatste categorie behoort.

Hoewel de band uit Kempense kleigrond is opgetrokken, construeert lohaus een klankenspectrum dat veeleer van een meer internationale allure lijkt te zijn. Sla er bijvoorbeeld het innemende 'Overwhelm' maar eens op na. Uit een oneindige kilte leiden percussie en weemoedige keys een stem in die bulkt van de persoonlijkheid en wat doet denken aan die van Joe Newman (Alt-J) - like it or not, guys. Ook op instrumentaal vlak valt er veel te beleven: lohaus laat de nodige ruimte in deze compositie en zweert trouw aan koelbloedige melancholie zoals je die bij Massive Attack wel eens terugziet. Tegelijkertijd huist er ook een duidelijke menselijkheid in 'Overwhelm' die de track op zijn beurt weer wat warmte geeft. Fijn werk. Geen wonder dus dat de band met dit nummer geselecteerd werd voor De Nieuwe Lichting 2015.

Ook het groovy 'White feathers' weet meteen de juiste toon te zetten en doet ons enigszins denken aan een ander groot talent van eigen bodem: Soldier's Heart. Dat Jasper Segers, gitarist bij die laatstgenoemde band, achter de knoppen zat bij de opnames van deze eerste lohaus-onderneming is dan ook geen wonder. Die lijn wordt doorgetrokken met het uptempo, van eighties-feel bulkende 'Lighthouse'. Een simpele optelsom van al het voorgaande leert ons dus al snel dat lohaus zich gerust zou mogen wagen aan de grotere podia en misschien een oorwurm de ether in mag pegelen.

Wat mogen we verder nog verwachten van dit gedreven viertal? Nieuwe opnames en een weldra te verschijnen live sessie zijn twee zaken waarop u zich alvast mag verlekkeren. En wie weet: lohaus de winnaar van De Nieuwe Lichting 2015? Het zou ons geenszins verbazen, maar voorlopig houden we het op één van de meest indrukwekkende Cutting Edge Talenten van 2014. 

Eens luisteren? Dat kan hier op vi.be.