Just Like Rainbows

We hebben een bijzonder kleurrijk gezelschap op bezoek in onze vi.be-rubriek van deze week. De heren van Just Like Rainbows weten op deze donkere dagen van ergerlijke kerstcommerce en dito wijsjes toch nog een glimlach op ons gezicht te toveren.

Het vrolijke kwartet serveert ons lekker rammelende freakfolkliedjes, die iets weg hebben van het werk van het onvolprezen Limburgse Fence (wanneer horen we daar trouwens nog eens iets van?), maar ze gooien het over een ietwat akoestischer boeg. Fijne, door velen maar gelukkig lang niet iedereen vergeten
ninetiescollectieven als Swell zijn niet ver weg. Ook voor de jongere lezers onder jullie hebben we een referentie: het krachtige, ritmische, afwisselend akoestisch en elektrisch maar immer franjeloze, gortdroge gitaarwerk lonkt naar het Californische wonderduo The Dodo's.

Vervelen doe je je niet bij het beluisteren van de maaksels van Just Like Rainbows. Diversiteit troef: ‘In a room' is een relaxt, in half beschonken toestand ingezongen midtempoliedje, dat mooi openbarst in de manisch-wanhopige frase ‘Please get me to a doctor'. Zowel in deze song als in het erg mooie, ingetogen ‘Yellowbird' lijkt het wel of psychofolk-grootmeester Devendra Banhardt van zijn psychedelische wolk neerdaalde om een partijtje in te zingen.

Hoewel hun songs met niet meer dan enkele effectloze gitaartjes, rollende drums en een strak basje worden opgevuld, verdienen de heren een grote pluim voor de frisse manier waarop ze deze arrangeren. Luister maar eens naar de charmante wijze waarop de gitaren met elkaar verweven worden in het springerige en fijn getitelde ‘Teener issue song'. Er bekruipt ons zowaar even een Pavement-gevoel bij deze song, een gevoel waarvan we maar al te graag worden vervuld.

Meezinger ‘No one knows' doet ons weemoedig terugdenken aan cultgroep Violent Femmes. Een grootse song kunnen we dit misschien niet noemen, maar alles klopt: het aanstekelijke ‘nananananaa'-koortje, het vinnige rockabilly-gitaartje, het subtiele handgeklap in het melodisch knap gevonden refrein.

Het is goed toeven onder de muzikale regenboog van Just Like Rainbows!