If Anything Happens To The Cat

Postrock met een natuurlijke groei

Filipe Van Huylebroeck – gitaar & zang┃Mikel Gaston-Echeverria - drum┃Pieter Van Parijs - gitaar┃Wouter De Ghesquière – gitaar, keyboard & bass

De jonge twintigers van de indie postrockband If Anything Happens To The Cat (iahttc) kennen elkaar van in hun middelbare schooltijd. Tijdens een optreden van Arms & Sleepers in café Video in Gent sloeg een muzikale vonk over op de bandleden. Het leverde hen een EP met vijf afgewerkte nummers op, die binnenkort uitkomt.

Hun uitvalsbasis/repetitieruimte ligt in Gent, op het kot van Wouter, die er samenwoont of liever woonde met zijn kat. Na een weekje van repeteren van de band zonder Wouter en het keurig negeren van een bezorgde post-it waarop de gevleugelde woorden 'If anything happens to the cat...' stond neergepend, volgde een vaststelling van het verlies van één nooit meer weergekeerde kat en de winst van een compenserende bandnaam.

Wat ze brengen is experimentele postrock met een grote gelaagdheid en uitgestrekte melodieën. Ze vullen hun instrumentarium aan met glockenspiel, melodica en tot de verbeelding sprekende samples. Daarbovenop komt de breekbaarheid die je vindt in hun teksten. Ze zijn licht poëtisch opgevat met hier en daar een verwijzing naar gedichten van J.R.R. Tolkien.

Hun EP bevat nummers die evolutie kennen. Opener Jessamine bestaat al van in 2008 en tot op vandaag gebeuren er aanpassingen aan het nummer. Heel typerend aan hun werkwijze. Ze blijven aanpassingen doen aan de bestaande nummers. Op die manier blijft elke song ook mee evolueren met de groeiende skills van de bandleden zelf.

De jongens van If Anything Happens To The Cat leveren ambachtelijk werk af. De opnames van hun EP op het kot van Pieter deden ze zonder enige voorkennis en met uitzondering van de drums, die in Café Commerce werden opgenomen, volledig zelf, een werkje dat maanden in beslag heeft genomen. Onlangs nog hebben ze een zelfgeorganiseerde mini-tournee doorheen Nederland afgerond. Verder proberen ze hun naam de wereld in te sturen door het organiseren van plaatselijke festivalletjes met internationale bands waarvan zij het voorprogramma spelen.

Kortom, niets is hen teveel om de dingen uit te proberen die hun band steeds meer bekendheid geeft, zolang ze het maar zelf in de hand hebben. Want ze houden niet van kunstmatigheid en een te grote sturing van bovenaf en dat wordt extra benadrukt. Liefst van al willen ze gewoon hun eigen ding blijven doen en op een natuurlijke manier groeien, zoals alleen echte indie’s dat kunnen.

meer info: http://vi.be/iahttc

bandshoot: http://www.cuttingedge.be/photoalbums/if-anything-happens-cat-bandshoot