I Will, I Swear

Breekbaar wordt een synoniem voor schoonheid

Je moet het maar kunnen. In december een band oprichten, een half jaar later al bij het geweldige Unday Records op stal staan en twee straffe nummers op plaat uit hebben. Een Gents diamantje deed het met glans: I Will, I Swear ontstond in het hoofd van de 26-jarige Jonathan Van Landeghem, die per toeval op de stem van Fien Deman stootte na een testopname van een nummer. "Iemand vinden die goed kan zingen is een peulenschil. Iemand vinden die je kippenvel bezorgt door haar zang is dan weer een van de moeilijkste dingen op aarde", aldus de bezielende pianist.

Een heerlijke smeltkroes van melancholie en vakmanschap ontstaat als je I Will, I Swear onder de loep neemt. Hun dubbelsingle 'Long Days / Sleep' neemt je mee op een emotionele rollercoaster en zet je veilig thuis af met stiekeme traantjes in de ogen. De twee songs gaan over een stukgelopen relatie en omvatten de pijn die liefdesverdriet met zich meebrengt.

De band telt eigenlijk 9 bandleden. Een gitaar, cello's, violen, een hele karavaan aan muziekinstrumenten zijn er bij betrokken. We zagen hen vorige week een beetje opeengestapeld aan het werk in de gloednieuwe zomerbarak Mastouche in Gent, dichtbij de Dampoort. Live klinkt de band nog fragieler dan op plaat en is dus zeker het bekijken waard!

I Will, I Swear is dromerig, maar staat tegelijkertijd met beide voeten op de grond. De twee weten goed wat ze willen. "Geen grote festivalpodia voor ons, liever culturele centra en intieme clubs: daar komt onze muziek veel beter tot zijn recht", zo gaan ze verder. Ze zijn in volle groei en zien hun plannen groots.

Je kan I Will, I Swear aan het werk zien in DOK in Gent, in het voorprogramma van Float Fall op 29 augustus. Ze treden ook op in t Magazijn in Kortrijk op 14 november.

Meer info hun facebookpagina en als je hen even wil beluisteren:

Ook I Will, I Swear heeft een lijstje met songs die hun muzikale leven veranderd heeft. De band stond er op om elk nummer van de nodige uitleg te voorzien.

Deezerlijst met 10 nummers gekozen door I Will, I Swear

 

JONATHAN

Air - Playground Love
Eigenlijk alles wat Air ooit gemaakt heeft. De meest geniale band ter wereld. Maar deze, uit de soundtrack van The Virgin Suicides, is toch een van m'n favorieten. Terwijl ik normaal helemaal geen fan ben van saxofoon.

Elvis Costello - I want you
Elke keer kippenvel. Frustratie, hulpeloosheid, ongeloof, verdriet, woede,... allemaal in 1 nummer. Door dit nummer ben ik meer gaan opzoeken over Costello en ondertussen moet ik toch wel zowat de helft van zijn hele discografie in m'n bezit hebben. Wat een veelzijdigheid, tijdloos ook.

Portishead - Roads
Net als Air een band die in mijn ogen nooit iets slecht heeft gemaakt. Ik ben ook gewoon een sucker voor Rhodes met een lekkere drive en tremolo op.

Pianos Become The Teeth - I'll get by
Schitterend hardcorenummer over de dood van de vader van de zanger. Veel melodieuzer dan de meeste hardcore, iets toegankelijker ook!

Jan Swerts - Zo bleek zal ik zijn
De meest recente ontdekking. Als ik aan mensen moet uitleggen welke muzikale richting ik uit wil met I Will, I Swear dan heb ik daar een standaardantwoord voor. De 'poppy' aanpak van Float Fall, vermengd met de melancholie en het instrumentarium van Swerts. De anatomie van de melancholie is echt een prachtplaat, maar meestal beluister ik z'n concert in de AB op Youtube. Die liveregistratie klinkt nog nét iets mooier.

 

FIEN

Elliot Smith – Between the bars
Elliot Smith heb ik ontdekt toen hij al gestorven was, maar ik ben heel erg fan van zijn stem en hoe hij 200% meent wat hij zingt.

James Blake & Bon Iver - Fall Creek Boys Choir
Ik ontdekte Bon Iver toen ik ongeveer 15 jaar was en ik was meteen verkocht. Ik ben vooral gek op Justins stem. Ik heb Bon Iver in 2011 gezien in de AB, op de eerste rij. Dat was het beste concert van mijn leven tot nu toe.
Het tweede beste optreden was James Blake in diezelfde AB. Toen die twee aankondigden dat ze samen iets gingen maken, was dat echt wel goed nieuws. De manier van zingen van zowel James als Justin heeft mij beïnvloed en hun nederigheid apprecieer ik ook enorm.

Washed Out – You and I
Ik ben dezer dagen vooral fan van muziek met wat elektronische geluidjes in verwerkt. Washed Out bracht in 2011 ‘Within and Without’ uit en ik was direct fan. Verder luister ik ook vaak naar Mount Kimbie, Bonobo, Bibio, Four Tet, …

Twin Shadow – Five Seconds
Ik vind Twin Shadow geweldig omwille van de volheid van de nummers, alles zit perfect. Ik word het echt niet beu, ik heb de tweede plaat op vinyl en heb hem al heel veel gedraaid.

Bright Eyes - First day of my life
Een van mijn favoriete nummers. Ik beluister het niet zo vaak meer. Ik vind het een heel breekbaar nummer.