Houses

‘Intelligente indie die soms warme herinneringen aan de alternatieve jaren negentig laat opborrelen met de eigenzinnigheid van acts als Pixies en Sonic Youth in hun beste tijd.' Zo omschrijft onze reviewer de muziekstijl van jonge band Houses, niet te verwarren met de Amerikaanse Houses, na het zien van hun supportshow voor Dazzled Kid afgelopen zaterdag in Hedon. Gezien de opmars al een klein begin heeft gemaakt, lijkt het ons een perfect tijdstip om het Amsterdamse vijftal een extra zetje te geven als Talent van de Week.

Houses ontstond begin 2009. Tussen de bandleden vinden we er ook eentje van eerder Cutting Edge Talent van de Week G.O.T.V. Die band ging helaas (te) snel ter ziele, maar drummer Tobias Ponsioen heeft een goed onderkomen gevonden bij gitarist/zanger Manuel van den Berg (Klopje Popje), Ella van der Woude (zang/gitaar), Gijs Loots (bas) en Jeroen Roelofsen (toetsen, Hammond orgel).

De inspiratie en invloeden kunnen worden herleid naar bands als Death Cab For Cutie, Feist en Broken Social Scene. Houses maakt vernuftige, melancholische songs die worden opgebouwd van ingetogen stilte naar grootse overdaad met verrassende, boeiende arrangementen. Hun geluid is fris, eigenwijs en zowel stoer als fragiel te noemen. Ella heeft de kwaliteit om vocaal moeiteloos te laveren tussen zuiver zacht en rauw.

Houses bracht op 9 september 2010 de debuut-EP ‘End of story’ uit. Deze vijf veelbelovende songs zijn te beluisteren op hun MySpace-pagina (of te downloaden bij Bandcamp). 'Stay with me' is een lief, kippenvel opwekkend liedje. De schitterende, heldere stem van Ella verleidt, terwijl de treurige muzikale omlijsting melodieus en traag naar een climax toe werkt. De titelsong sluit naadloos aan. Startend met een voorzichtige gitaarlijn en dwarrelende pianoklanken waarop Ella's bezielde stem drijft, worden stap voor stap een sfeervol orgel, uitwaaierende drums en gelaagde gitaarlijnen toegevoegd om mooi klein te eindigen. 'Suicide' lijkt simpeler dan de voorgangers, maar schijnt bedriegt. Een stevigere, broeierige onderlaag met een in de bol hakende melodie en naar Feist neigende vocalen maken het een bedwelmend, meeslepend nummer. In het wat meanderende 'Faster' ondersteunt Manuel's stem de lager, lijziger zingende Ella heel aangenaam. Ook hier wordt het nummer dromerig opgebouwd, echter nog iets subtieler. Na de kalme inleiding verandert het avontuurlijke 'Killing my best friend' geleidelijk in een krachtige rocker met crescendo.

De EP leverde Houses onder meer een handvol optredens in het clubcircuit (als voorprogramma van Selah Sue en Betti Serveert), een performance van een minuutje 'Suicide' in De Wereld Draait Door en een Nederpop- plus Noorderslagshow op. En nu vullen ze negen maal de gewilde supportplek voor Dazzled Kid. Het debuutalbum (met opnieuw 'Suicide' en 'Stay with me') is in de maak en staat op de rol voor september 2011. De preview tijdens het Dazzled Kid optreden laat horen dat de band zich duchtig heeft doorontwikkeld, dus we kijken er naar uit.

Net als Circus Circus Casino's releases - een bandje dat we ook al als Talent naar voren schoven - is 'End of story' verschenen bij het charmante, DIY-labeltje We Like Records. Voor het debuutalbum wordt nog een label gezocht... Kom platenbazen, Houses kan jullie steun hard gebruiken! En verdiend!

Beluister de EP 'End of story' op Houses MySpace

Ongekend Talent video: Impressie concert Houses (Hedon - Zwolle, support Dazzled Kid)