Horses

Horses heeft hun stal al gevonden bij Collectief Debonair. Maar wie er al eens een RifRaf op naleest, heeft ondertussen ook al uitgevist dat hun nederige dienaar (eb) er prat op gaat een jaar vóór dit bescheiden schrijven Horses een mooie toekomst te hebben toegedicht - dankzij een eerste kennismaking via de weelderige vi.be-database. Ongelijk blijkt niet in het vooruitzicht te liggen. Wij mochten Horses live ontdekken, en toen was er al lang geen sprake meer van Bert Vliegen en zijn slaapkamerpop.

Fijne timing en een smsje leidden ons zo'n goede twee maanden geleden richting de Brusselse Beursschouwburg. Horses gaf er een live showcase. (Wat is dat toch met al die muzikale stokpaarden in onze hoofdstad tegenwoordig?). Meteen ook een eerste kennismaking voor ons. Daarna kregen we ook nog eens hun eerste, titelloze ep te horen. Meningen smolten samen – zowel tijdens een après-gig chitchat, als in ons hoofd en op virtueel papier achteraf – het resultaat daarvan kan je hier lezen.

Om nog iets meer het spoor naar wie Horses nu juist ontdekt heeft bijster te raken, keren we even terug naar begin zomer vorig jaar. Bert Vliegen kwam met zijn toenmalige 'fluisterfolk' – kale songs, hoogst waarschijnlijk ontstaan in en rond een slaapkamer, al dan niet in gezelschap – bij Kristof Deneijs terecht. Onder zijn spontane begeleiding en met bijdragen van Rolf Verresen werden achter gesloten (huiskamer)deuren Bert Vliegens eerste vier songs geregistreerd.

De eerstelingen waren klaar om de huiselijke sfeer achter zich te laten. Een zoektocht naar gelijkgestemde zielen om het geheel live te kunnen kleuren was het logische vervolg. En lang duurde die tocht niet. Maarten Colson en Eva Vermeiren vonden al snel hun weg naar Bert. Of was het andersom? Het nieuwe bloed bleek ook uit respectievelijke muzikale nesten te komen. En met zin voor experiment begonnen ze als trio de eenzame songs te exploreren. Hun instrumentarium breidde zich uit. Vorige herfst begon Horses live haar vleugels uit te spreiden. Of is het 'zijn' vleugels? Nuja, van Pegasus weten we dat ook niet écht zeker, toch? En die vloog ook een eind weg. Om maar te zeggen: Horses vliegt nog maar net uit.

Net als op hun eerste ep bleken de twee heren en dame in kwestie even charmant én evenzeer minder ingetogen dan verwacht door het leven te stappen. Hun natuurlijke spontaniteit kwam helemaal los toen we twee weken geleden het Warandepark als decor gebruikten voor een fotoreeks. Mét een beetje miezerregen op de achtergrond. En we kregen zowaar al een iets ander trio te zien dan twee maanden geleden op het podium. Als we hen nú in drie woorden moeten samenvatten, overwegen we: dromerig, gracieus en James Dean. Oké, dat zijn er vier. Al dan niet van rechts naar links of door elkaar. Bekijk vooral zelf het resultaat van onze bandshoot voor een mogelijk betere omschrijving.

Bekijk de foto's (door Wouter Decleir). Locatie: Warandepark, Brussel.

Horses-gig: Debonair label night, zaterdag 26 februari @ BELvue Museum, Koningsplein 2, 1000 BXL (zie ook: Museum Night Fever)

Horses on Myspace