Horse Antlers

Wil je dat de muziek van Horse Antlers écht tot zijn recht komt? Vergeet dan het vluchtige, fragmentarische online gestroom en haal hun ep 'Shine' in huis. De drie beschikbare nummers los van elkaar beluisteren, doet afbraak aan de kracht van hun eerste productie(demo): vier songs, een brok van twintig minuten muziek, raak in elkaar vloeiend door een subtiele mix van kabelgruis, achterwaartse drones, een sporadisch orgeltje, feedback en ander fijn gezoem en gekraak.

Grote online afwezige is opener 'Berta'. Meteen ook één van de meest originele openingstracks die we sinds lang op een bescheiden Belgisch schijfje mochten aanhoren. Niet alleen grijpen ze met de intro meteen je aandacht, ze zetten je ook lichtjes op het verkeerde been. Alsof Black Sabbath lof betuigt aan de lamentabele blues van weleer.

Maar Horse Antlers speelt geen metal. Ook geen bluesrock. En ze houden zich ook net ver genoeg van de gangbare stoner clichés. Hun muzikaal rockpalet toont ons ballen en we vermoeden dat de inbreng van Vincent Tetaert (gitarist, ex-Amenra) daar wellicht iets mee te maken heeft. Meng deze cojones met de mooie, catchy dingen die zanger-gitarist Chris Fragala en bassist-zanger Koen Petitjean uit hun mouw schudden. Laat Xavier Guissart het geheel adequaat samendrummen en je hebt de basis van de slepende rock die het viertal brengt.

De samenzang van Petitjean en Fragala vormt een sterke troef. Schuurpapieren schreeuwen, laagmelodisch gemompel, harmonieuze uithalen. Al eens knarserig vervormd, dan weer nonchalant uitnodigend. Petitjean verstaat de kunst om welgetimede 'aaahs' en 'ooohs' te integreren tussen Fragala's welgevatte lyrische lijnen (ook een kunst op zich). En daartussen is er meer dan genoeg ruimte voor instrumentale opbouw en andere sonische nuances.

In elk nummer hoor je best wel elementen die meer dan vertrouwd in de oren klinken. Een slide gitaartje in 'Hard lesson about love', al dan niet obscuur knipogend naar Kooler's 'Brick'? Check. Een frivool gitaarriedeltje à la Josh Homme tijdens de break in 'Shine'? Check. Op gitaar Chris Isaak achterna totdat dissonant Sonic Youth-gepiel losbarst in 'Little parade'? Check. Maar het geheel overstijgt de loutere som der delen in dit geval. Horse Antlers geeft er gezwind hun eigen, krachtige draai aan. En in die draai gebeurt het: samensmelten van frisheid en heaviness.

Het pompende 'Shine' is wat dat betreft de voorlopige apotheose van hun muziek. 'Feels like coming home', zingt Fragala. Alsof niets passender kan klinken als je vanuit desolate vlaktes de urbane setting van onze hoofdstad - thuishaven van Horse Antlers - binnenrijdt. En zoals het hoort bij elke band die zijn kop op steekt in deze talent-reeks, voel je aan hun ep dat deze Brusselse formatie nog maar net begonnen is. Stampend hun grond toe-eigenend.

Fotoshoot door Olivier César, nightshoot bxl.

Horse Antlers-gig: donderdag 27 januari @ club Madame Moustache, Brandhoutkaai 5-7, 1000 BXL (metro Sint-Katelijne).