The Herfsts

Opzwepende indiepop van Leuvens septet

Maak je klaar om je beentjes te strekken, want het nieuwe Talent van de Week brengt opzwepende deuntjes. Frisse indiepop waarop blijven stilstaan gewoon geen optie is. Donderdag verzamelden ze de Leuvense muziekscène nog rond zich voor het slotfeest van het STUK, maar hier doen ze het gewoon helemaal zélf. Maar ook dan vult The Herfsts het podium al behoorlijk, want de band telt maar liefst zeven leden. Genoeg volk om uiterst uitbundige songs mee te smeden waar we helemaal voor overstag gingen.

Op hun vi.be-profiel geven ze zelf al een paar invloeden aan, en wanneer je indienummers voorziet van belletjes en meerstemmige meezingmomenten valt de naam Arcade Fire al gauw. Diezelfde onstuimige energie spat van ‘Two dancers’, een zonnige track waar ondanks de optimische klanken toch ook wat pessimisme in de tekst doorschemert: ’What goes up has a long way down to fall’. Zo’n tegenstelling, daar houden we wel van!

Wanneer de nadruk iets meer op snelle gitaren komt te liggen, moeten we denken aan Two Door Cinema Club. Maar die hoge, stuiterende gitaren horen niet op hun album thuis, het zijn wel degelijk The Herfsts die zich aan het uitleven zijn. Naarmate het nummer vordert, komt hun klank wat meer los van de vergelijking, ze maken - dankzij dat extra volk - nog altijd een warmer geluid.

Zanger Koen Saelemaekers maakt er samen Michaël Cloet, Stijn De Mulder, Wim Raes, Jannes Jaspers, Sam Gyselen en Pieter T'Jampens een bombastisch feestje van op ‘Make waves’, een nummer van een paar jaar geleden dat we tegenkwamen op YouTube. Het is iets ruwer, ruikt naar stampende britpop en lijkt een vette knipoog naar de pathetische intonatie van White Lies-zanger Harry McVeigh. Mooi om te zien hoe het melodische aspect in de loop der jaren een grotere rol is gaan opeisen, zonder aan energie in te boeten. Ga dat zien!

Volg The Herfsts op vi.be, via Music Monkey of op Facebook

Foto van Humo's Rock Rally door Cutting Edge-fotograaf Thomas Verfaille.