Heimsieck

Kleine verrassing vandaag met Heimsieck. Ongrijpbaar en toch klinkt het zo bekend. Bij 'Waves' twijfelen wij aan Human League en Fischerspooner maar wij kunnen ook serieus mis zijn. Want 'missen' dat staat garant bij Heimsieck. Net wanneer je denkt het te herkennen, sleuren de jongens er andere geluiden bij en blijf je in een potpourri van herkenningsvraagtekens. Ongetwijfeld doen ze het met opzet. Zo kunnen ze een beetje opvallen en opgemerkt worden. Wat dan ook, wij laten ons door hen graag gewillig meedrijven in onze wekelijkse zoektocht naar die ene vonk.

Het meest verbazende aan Heimsieck is echter dat 'dit' nog maar sinds september 2009 muzikaal gevormd is. Wat toen begon als een slaapkamerproject van Koen Vermeulen is vrij snel uitgegroeid tot een in het oog te houden geëxperimenteer met allerlei geluiden en genres dat oppervlakkig kant noch wal raakt. Wij graven dieper en binnen de vele eighties-echo's ontdekken we dat cold wave-laagje. Het is Trans Am met de vocoder achterwege gelaten. Het is Apotygma Berzerk zonder de EBM-drumbeats. Het is net zo eclectisch als het lijstje invloeden.

Heimsieck leunt dichter aan bij de duistere elektronic-acts dan ze waarschijnlijk zelf door hebben. Synths en samples onderdrukken de gitaren. Alles in loop. Zij stellen als uiteindelijk doel de perfecte mix van warme elektronica en gitaarriffs. Het had kunnen zijn zoals de naam zegt: 'verlangen naar een vroegere of betere omgeving of toestand'. Heimsieck refereert muzikaal enorm aan de jaren tachtig; de echo's op de achtergrond, de slome drumbeat, de ijzige stem van Hans Gijsbrechts, de elektro-intro op 'Monomaniac', zo weggeplukt uit de Miami Vice-soundtrack. Maar de koude oorlog is al jaren afgelopen, de kernwapens verdwijnen waarschijnlijk uit Kleine Brogel en de vliegtuigkapingen stralen ook niet meer dezelfde terreur uit als twintig jaar geleden. (Kijk er even Johan Girmonprez' 'D.I.A.L. History' op na.) Heimsieck is in al zijn nostalgie een product uit 2010. De gouden jaren nul hebben nog niet echt bestaan en die depressievloed voedt Heimsieck.

Zonder zwartkijkers.