Gill de la Tourette

Onze wekelijkse zoektocht doorheen vi.be leek een vruchteloze weg uit te gaan. Al het goede dat we tegenkwamen had Studio Brussel ook al ontdekt; voor de rest was het een onrustig ronddwalen en vonden we niets in de jungle waar we op slag verliefd op werden. Tot vanmorgen. Plots popte de beeltenis van Gill de la tourette op het scherm. Een hartslagjunkie uit Oost-Vlaanderen die met de woorden minimal, soundscapes en lofi onze dwalende aandacht trok.

'Das Liese L (prologue)' start: 'Es ist nicht sicher ...'. Onze liefde voor deze Germaanse taal eist alle aandacht op, net zoals het ooit deed bij de Oostenrijker B. Fleischmann. De overeenkomst stopt niet bij het gebruik van taal. Ook muzikaal lijkt Gill de la tourette uit hetzelfde elektronicavat te vissen. Een zachte monotone ondertoon, lichte chaos bovenop. En al gauw blijkt dat dit het meest poppy is dat Gill ooit zal gaan. Enkele minuten later, wanneer 'Das Liese L (prologue)' stopt en de vi.be-speler 'I want you to know what it is' start, stroomt de static noise langzaam als een roffelende vulkaanstroom naar boven. Het pruttelt en davert, onrustig en toch teder; breekbare onstuitbare energiestormen die blijven hangen en nergens heen gaan maar je overspoelen. De aanhoudende toon verdwijnt in een lege flessentoon. Oncomfortabel.

Op 'Shealth' drijft Gill de la tourette verder. Lichte breakbeats herinneren aan de laatste releases op Planet Mu maar dan wel met de bassen naar beneden gedraaid. We denken verder Cooly G, Shackleton en dromen van de dag dat 'Stealth' in vinyl op onze platenspeler belandt. Waarom alleen maar juichen bij het nieuwe werk van bijvoorbeeld Pinch of Prurient als op eigen bodem onontgonnen talent verstopt zit? Vreemde eend in het vi.be-aanbod is absoluut de pure op white noise opgebouwde 'Fear power & GOD'. Onheilspellende ruis die zeven minuten lang stoort en verstoort.

Field recordings, clinical sounds, gevonden geluiden en zelf gemaakt. Gill de la tourette is niet standaard. Het pruttelt opdringerig en verbergt alles onder gruizelige lagen muziek. Het is wel met enige trots onze vi.be-band van de week.