The Galactic Lo-Fi Orchestra

Met zo'n naam heb je onze aandacht snel gevangen. We kunnen er ook niet zoveel aan doen dat we een soft spot hebben voor lo-fi en als daar nog het woord orchestra bij staat zijn we al bijna om. Maar het moet natuurlijk wel goede muziek zijn, want met alleen een toffe bandnaam word je geen Talent van de Week bij Cutting Edge!

The Galactic Lo-fi Orchestra
is het nieuwe vehikel van Michel Geelen. Deze Eindhovense duizendpoot en muzikale adhd-er draait al wat jaren mee in de Nederlandse scene en komt telkens met een ander bandje op de proppen. Zo waren er onder meer My Sister Susan (lo-fi pop), Emotional Elvis (indie-pop/rock), Red Zone Cuba (smerige trash) en A Girl Called M (ode aan de vroege wave van The Cure).

Zijn aanpak met The Galactic Lo-Fi Orchestra is weer anders. In de studio blijkt het orkest voornamelijk Michel zelf te zijn. Hij schreef de songs voor de promo-cd in zijn eentje, bespeelde vrijwel alle instrumenten, nam de meeste teksten en zang voor zijn rekening en legde de nummers vast met een authentieke, analoge multitrack bandrecorder. Live wordt de Brabander geflankeerd door een band (Adrie Kouwenberg op zang en bas, Harald van Lieshout op toetsen en Roelof van Driel op drums) om zijn pure, trashy popsongs uit te dragen.

Michel's zang is ruig, vaak vervormd en lekker drammerig. De verknipte teksten hebben het leven als inspiratiebron (de liefde of het gebrek daaraan) en de arrangementen rammelen van alle kanten. De aanstekelijke en vlotte veelal vrolijke nummers, bedolven onder een dikke laag puin en gruis, kunnen deze minimale insteek verrassend goed hebben en blijven fier overeind.

'Lost & lonely' heeft een fijn rock 'n' roll ritme met plagend pianoriedeltje. Het nummer maakt het je heel moeilijk om stil te blijven zitten en niet mee te gaan zingen met 'Babada jappa jappa'. Je verlangt direct naar de zomer. Het korte 'Sweetheart' begint met een sfeervol orgelintro en ontpopt zich tot een mooi rommelig liefdesliedje. Dan knalt het spannende 'The night is perfect' er in, lichtjes ronkend en drijvend op een wazig, speels sixties orgel. In 'Ubercool sk' wordt gas terug genomen. Het is eigenlijk een schattige ballade, perfect voor als je verlieft rond loopt te dartelen met de lente in de bol. Het afsluitende 'Ballerina turn around' gooit er nog even een kleine lading noise tegenaan alvorens er een weirde gitaarrif doorheen zingt, waarna het vuig en vet rocken is geblazen.

Nadat The Galactic Lo-Fi Orchestra zijn promo-cd eind 2010 uitbracht om een buzz te creëren volgden er behoorlijk wat positieve reacties en recensies en werd verkozen tot LiveXS Local Hero van maart 2011. De vijf nummers zijn een smakelijk voorproefje op het volledige album dat over een aantal maanden (de bedoeling is oktober) uitkomt. Zoals het er nu uit ziet eveneens op eigen beheer labeltje Supermarket Records. Tenzij een platenmaatschappij inhaakt, wat wij terecht zouden vinden.

Beluister The Galactic Lo-Fi Orchestra promo-cd op MySpace

The Galactic Lo-Fi Orchestra bij Ongekend Talent