Five Days

Omdat het nu nog even kan

"Five Days, menens?" horen we de toegewijde en aandachtig naar nieuw talent speurende muziekliefhebber al zeggen bij het schrijven van dit artikel. Laat ons dan ook maar meteen van wal steken met enkele bedenkingen alvorens we onze loftrompet over de band in kwestie opsteken. Wij van Cutting Edge zullen nooit kunnen claimen dat de jongens van Five Days hun grote doorbraak te danken hebben aan een artikel als dit - daar lijken ons de bronzen medaille in de finale van Humo's Rock Rally en het winnen van het Vlaams-Brabantse rockconcours Rockvonk grotere kanshebbers voor. En ook hun wekelijkse passages op Studio Brussel, met covers die de actualiteit in kaart brachten, zullen hen goed op weg gezet hebben.

Maar wanneer wij bij het doornemen van onze enorme lijst inzendingen plots deze Leuvense parel treffen, zou het oneerbiedig zijn niet nog even een korte bespreking te wijden aan de band. Gewoon, omdat het nu nog even kan. Want dat Five Days groot zal worden, staat in de sterren geschreven. En zoniet daar, dan staat het tenminste toch in dit artikel neergepend. Wat slechts een tweetal jaar geleden begon als het afstudeerproject van bassist Moreno Claes aan de muziekafdeling van de Hogeschool PXL, heeft op korte tijd namelijk zoveel potentieel opgebouwd dat de bom wel moét gaan barsten.

Neem nu 'Jacks', bijvoorbeeld. Hoewel de band het zelf een simpel demootje noemt dat ingestuurd kan worden voor muziekwedstrijden, horen wij er één van de beste songs in die de gehele vi.be-database rijk is. Bovendien kan het nummer rechtstreeks doorverwezen worden naar de playlist van eender welk radiostation in België en ver daarbuiten. Ook het uitstekende 'Pop' wist in het verleden al menig toeschouwer te bekoren en doet denken aan een soort kruisbestuiving tussen Drake, Foals, Battles en Arctic Monkeys. Of wat u er zelf in hoort, natuurlijk, want wij zeggen ook maar wat.

Pieter, Bert en Moreno van Five Days kunnen in hun prille carrière reeds een mooi palmares voorleggen, waarop enkele coole voorprogramma's (onder andere dat van Puggy), festivals (Gladiolen, Kneistival...) en zeer recent ook een passage op het - hier komt 'ie - Chengdu International Sister Cities Youth Music Festival in China prijken. Een mooie aanzet dus tot een erg glansrijke toekomst. Geen wonder dat wij reikhalzend uitkijken naar die eerste release. Maakt niet uit of die er komt in de vorm van een single, EP, full album of beperkte oplage van cassette tapes die je bij je Happy Meal krijgt: de hoofdzaak is dat die niet snel genoeg hier kan zijn.