Faces on TV

Georganiseerde chaos tot in de details

‘Prepare for awesomeness’, dat is de slogan van het nieuwe, frisse vi.be. Het muzikantenplatform van Poppunt werd in een nieuw jasje gestoken en ontplooit langzaam maar zeker al zijn nieuwe functies. Één daarvan is artiesten verkennen in een eindeloos raster van bands en we moeten toegeven: de slagzin van vi.be liegt niet. Ons nieuw talent van de week Faces on TV is inderdaad niets minder dan awesome.

Met wispelturige ritmes, onverwachte wendingen en georganiseerde chaos speelt Faces on TV ons gewoonweg van onze stoel. De nummers hebben stuk voor stuk een rammelend randje, zonder lo-fi te klinken. Het zit ‘m in de experimenteerdrang die deze band tentoonspreidt en de manier waarop ze dat doen zonder de song als geheel uit het oog te verliezen. Want ‘Tiny box’ blijft zelfs op z’n meest chaotisch een uitmuntend stukje meezingbare indie. Intrigerende, kleine geluidjes maken van ‘Shoelaces’ één van de meest funky nummers die we ooit van een jonge Belgische band hoorde. Niet moeilijk ook, wanneer we lezen dat 'originele sounds' het afstudeerproject van zanger/gitarist Jasper Maekelberg beschreef. ‘Shoelaces’ klinkt dan ook alsof het oude dEUS besloot te klinken als het nieuwe Arcade Fire, maar dan nog verleidelijker, frisser en hoekiger.

De drie nummers op hun vi.be-speler vallen op omwille van de gevarieerde stijl en de uiterst verzorgde opnames. Het kan zo naar de radio en dat is eigenlijk ook al gebeurd, want Jef Neve verkoos Faces on TV als Nieuwe Lichting-finalist. Wij hebben alvast een favoriet. Twee dingen vielen op in de live versie van ‘Masterclockworks’ die ze bij Studio Brussel brachten. Één: rond de stem van Jasper Maekelberg ontspint zich het soort dynamisch samenspel waar we kippenvel van krijgen. Twee: als deze relatief jonge band nu al zo’n nummers kan neerpennen en uitvoeren, dan is werkelijk alles mogelijk.