Everything We Used To Be

Met titels als ‘This moment will live on forever', ‘There will always be hope', ‘Waiting for the sun' en een groepsnaam als Everything we used to be was het voor ons vi.be-talent van de week niet moeilijk om onze aandacht te trekken. Toegegeven, even dachten we jou een primeur te mogen voorstellen: het eerste Bijbelse of door andere levensbeschouwelijkheden geïnspireerde groepje in deze rubriek!
Nu, of deze jongens in den here zijn of niet, geïnspireerd zijn ze in ieder geval. Op de eerste plaats door een heel aantal indie- en postrockbands die overduidelijk als hun grote invloeden gelden: 65 Days of Static, Death Cab For Cutie, Pinback ... met regelmatig ook enkele Explosions in The Sky.

Het is soms bijna aandoenlijk om te horen met welke overgave, met welk respect en haast lieflijkheid dit duo zijn voorbeelden volgt. Let op: we zeggen niet ‘klakkeloos naspeelt'. De band houdt zich aan de postrockles en weet heel minutieus mooie stijloefeningen te brijen met wat ze her en der hebben opgepikt. Wat daaruit voorvloeit, zijn sobere, functionele maar bloedmooie soundtrackjes voor de allerbeste mijmermomenten.

‘This moment will live on forever', met die typische hard/zacht-structuur en die opeenstapeling van gitaarlaagjes, mag wat ons betreft ook forever blijven doorgaan. ‘There will always be hope' is dan weer zo'n instrumentaaltje dat er eigenlijk geen is, zo sprekend en aanstekelijk is het steeds terugkomend gitaarmelodietje; de subtiele en originele drumpartijen zorgen ervoor dat het nummer fris en verrassend blijft. ‘Waiting for the sun' is misschien de enige echte klassieke ‘song' die het duo op zijn vi.be-profiel met de wereld deelt, maar heeft dan ook alle ingrediënten om de rekbaarheid van je nekvel aan een testcase te onderwerpen: een flinke scheut melancholie en introspectie, spaarzame zang, gedoseerde uitbarstingen en een grootse, noisy apotheose.

‘Everything we used te be' is zo'n beetje als een vroege, nevelige, grijze en ietwat sombere herfstochtend: op zich al erg mooi, maar het kan nog alle kanten uit ermee ... Wat zal het worden?