DVKES

Laat die gitaren maar scheuren!

‘Onze naam moet beter bij ons geluid passen.’ We vermoeden dat die vraag enkele jaren geleden tijdens een repetitie van dit Antwerps viertal eens naar boven is gekomen. Ook onder hun vorige naam The Dukes liepen de zaken al goed, maar er ontbrak nog iets. De overgang naar DVKES lijkt dan misschien een vormelijk detail, toch dekt de naam de lading nu zoveel beter. Scherp, strak en een tikkeltje eigenwijs: met hun nieuwe naam doen ze hun nummers alle eer aan.

Enkele jaren geleden lieten ze het Vlaamse publiek al kennismaken met hun gebalde gitaarrock op Frappantpop en Humo’s Rock Rally. Eind vorig jaar bevestigden ze die gesmaakte passages met een eerste EP. ‘Let me go into the wild’ staat bol van de catchy gitaren met psychedelische kantjes. Dat houdt ergens ook wel steek met Johannes Verschaeve van The Van Jets achter de knoppen.

Het was met ‘Lucy called my name’ dat ze zich voor onze Kans op vi.be inschreven en alleen al de vettige riff van dat nummer was voldoende om zich deze week van de titel ‘Cutting Edge Talent’ te verzekeren. Weerbarstig en uitdagend, en toen moest die oorwurm van een refrein nog komen. Funky, tegendraadse ritmes, een paar verfrissende pianotoetsen en een goed uitgedacht crescendo: alles aan dit nummer klopt gewoon. Daar zit de ervaring die de bandleden bij andere groepen (The Tellers, Statue, Stavroz) opdeden zonder twijfel voor iets tussen.

Met ‘Happy’ kwam het viertal al eens piepen in De Afrekening, maar wij zien minstens evenveel (en eigenlijk meer) hitpotentieel in de nummers met een zwaardere groove. ‘Dirty D’ krijgt volgende week een intense zwart-wit videoclip als we de korte teasers mogen geloven. De frisse mix van hoekige gitaar en scherpe synths roept zowel Franz Ferdinand als Queens of the Stone Age op. Een outro doet ons dan weer denken aan Muse ten tijde van ‘Showbiz’. Mooie referenties, maar DVKES zijn vooral helemaal hun zotte zelve.

DVKES speelt op 28 juni op Genk on Stage.

© Foto Ilse Jooken