Double Veterans

Starten met voorsprong

Wanneer de term 'supergroep' valt, krijgen wij telkens weer een vieze smaak in de mond. Nochtans schuilt er achter die benaming een definitie die al erg mooie dingen heeft opgeleverd. Volgens Wikipedia gaat het daarbij namelijk om een band die samengesteld is uit muzikanten die eerder al hun strepen verdiend hebben bij andere bekende groepen. Enkele fijne voorbeelden daarvan uit de recente en minder recente rockgeschiedenis zijn A Perfect Circle, Them Crooked Vultures, Cream, United Nations, Audioslave, The Dead Weather enzovoort. Ook dichter bij huis leveren twee laureaten van Humo's Rock Rally 2010 en 2012 (respectievelijk Tubelight en het ter ziele gegane The Crackups) sinds kort personeel aan voor een nieuwe garage rockband die de toepasselijke naam Double Veterans kreeg opgespeld.

Double Veterans bestaat uit Lee Swinnen, frontman van Tubelight, die ook hier de zang- en gitaarpartijen voor zijn rekening neemt, en ex-Crackups-leden Thomas Valkiers en Niels Meukens, die op hun beurt dan weer de functie van gitarist en drummer vervullen. Geen bassist hier, nee, de rock-'n-roll-spirit van dit trio weegt al zodanig zwaar door dat zelfs het grootste podium het onder dat gewicht zou begeven.  

Dat deze band het uitstekend weet te rooien met z'n drieën werd voor het publiek voor het eerst duidelijk met het ondertussen druk bekeken YouTube-filmpje 'Hightime sessions', waarin Double Veterans drie nummers te berde brengen in de studio. Opener 'Cali dream' toont daarvan misschien nog het best de sterkte van Double Veterans aan: een uitstekend gevoel voor melodie, zonder hun voorliefde voor het betere beukwerk uit het oog te verliezen. Ook de stem van Lee Swinnen en de strakheid van het samenspel van de groep zijn op z'n minst indrukwekkend te noemen. Tekstueel hoeft het dan weer allemaal niet zo diepzinnig te zijn, getuige daarvan vooral het nummer 'Beach life'. Maar door de onmiskenbare en - let's face it - onweerstaanbare sixties-invloeden en dermate hoge surfgehalte is dat dan weer iets waarmee u eigenlijk helemaal geen rekening hoeft te houden. Neem daar ten slotte nog eens bij dat er soms ook een cover van The 13th Floor Elevators op de setlist gepleurd wordt, en u kan er van op aan dat het bijwonen van een Double Veterans-concert garant staat voor het meest bad ass avondje uit dat u in lange tijd zal hebben meegemaakt. 

Op het moment van schrijven hebben Double Veterans zich reeds verzekerd van een finaleplaats in het Antwerps rockconcours FrappantPOP, na in de voorronde de juryprijs in de wacht gesleept te hebben, bijhorende lovende kritieken incluis. Daarbij komt ook nog dat er, na al stevig wat shows gespeeld te hebben het afgelopen half jaar, nu ook gewerkt wordt aan een debuutplaat. Redenen genoeg dus om de band nauwgezet in het oog te houden, iets wat we u overigens sowieso al zouden aanraden, al was het maar om u kostelijk te amuseren met de ludieke omslagfoto's die ze op hun Facebookpagina publiceren.

(Foto © Kobe Le Duc)