Dead Rats

Het mogen dan wel punkers zijn, hun MySpace ziet er verzorgd uit. Alles is simpel gehouden, maar efficiënt. Niet bijzonder gepimpt, maar mooi ingekleed met een banner, een video en achter de 'pics'-button veel en goede foto's. Dead Rats is ontstaan toen Johnny en Sammy een zestal jaar geleden klasgenootjes werden en ontdekten dat ze dezelfde muzikale smaak deelden.

Maar die smaak blijkt niet erg breed te zijn. Bij 'influences' prijken de namen Rancid, US Bombs en Distillers. En met die drie namen heb je het dan ook gehad. De invloeden zijn ook heel duidelijk te herkennen in de vier nummers uit de luisterpaal. In 'Born too late' doen de ratten zelfs hun beklag dat ze pas in 1988 zijn geboren, en dan nog op het verkeerde continent. Want Amerika, daar hadden ze willen wonen en nog wel tien jaar geleden: de gloriedagen van hun idolen. Ook de banner die de band halverwege zijn pofiel heeft geplaatst, spreekt over 'For fans of Rancid...' Je zou haast denken dat het hier om een tributeband gaat. Als toppunt embedden ze dan wel een video met livebeelden, maar zelfs niet eens een concert van Dead Rats zelf. Het is een kort - met de gsm gefilmd - fragment van een optreden van Time Again. Op plaat wordt een deel van het nummer gezongen door Tim Armstrong (zanger van - je raadt het nooit - Rancid) en we zien Dead Rat Sammy het podium op springen om diens zanglijnen voor zijn rekening te nemen.

Maar kom, hoe onorigineel de nummers ook zijn, ze komen geloofwaardig over. Als je zoekt naar ruige Californische streetpunk uit Oost-Vlaanderen, dan ben je aan het goeie adres op www.myspace.com/sncdeadrats. Niet één nummer lijkt zich te willen aanpassen aan het moderne tijdperk van streaming. Ze klinken stuk voor stuk alsof ze werden opgenomen in een kelder waarvoor de ethernetkabel werd omgelegd en waar zelfs nog nooit en Wi-Fi-straal is door gevlogen. Zoiets op MySpace zetten is dan weer wel origineel.

Cutting Edge ziet ratjes wel liever in levenden lijve, maar als een rat dood klinkt zoals deze jonge snaken, dan snappen we waarom een bedrijf als Rentokil zijn vacatures zo makkelijk kan invullen. Ze krijgen niet de prijs voor revelatie van het jaar, maar wel die van Sint-Niklase degelijke waar. Adden die handel!