Case Mayfield

Alweer een Talent van de Week met mooie folkmuziek. Zou het aan het voorjaar liggen? Ditmaal kregen we de lentekriebels van Amsterdamse singer-songwriter Case Mayfield.

Mayfield was ons vorig jaar al opgevallen en we wilden hem toen al in het zonnetje zetten in deze rubriek voor jonge opkomende, nog onafhankelijke artiesten. Alleen was er destijds sprake van positieve onderhandelingen met een behoorlijke platenmaatschappij, zelfs meerdere, en waren wij in de veronderstelling dat er snel een deal en een debuutalbum zou volgen.

Maar nee, de geboren Volendammer Kees Veerman doet het op zijn eigen manier en kondigde begin 2011 ineens wederom een ep in eigen beheer aan. 'Max', de opvolger van zijn eerste 'Case Mayfield', een hommage aan Max van Remmerden. Hij gaat bovendien eerst nog een gratis electro/triphop ep uitbrengen ergens in mei, voordat hij zich weer richt op zijn debuutplaat en een eventuele platenmaatschappij.

De 23-jarige Case Mayfield maakt deel uit van het Amsterdam Songwriter Guild en ziet zijn carrière de afgelopen zes maanden een fikse vlucht nemen. In november van 2010 presenteert hij zijn debuut-ep in een overvol Pakhuis Wilhelmina en in december wint de innemende songbard de MCN Publieksprijs in de categorie Singer-songwriter. Mayfield mag tevens optreden in De Wereld Draait Door en heeft bijzonder veel succes met zijn nummer 'Our mom'.

Met zijn comfortabele zang, tokkelende gitaarlijnen en soms mondharmonica, af en toe aangevuld met percussie, drums of koperblazers, beheerst Case Mayfield de kunst van de folk. Het overbrengen van een verhaal met bezieling en emotie. Intelligente folksongs met volwassen teksten, soms fragiel, dan weer wat experimenteler in opbouw.

De songs in de Ongekend Talent player zijn allemaal afkomstig van zijn gelijknamige ep. 'Our mom' is een wondermooi liedje, liefdevol gezongen en ingekleurd met een wiegend gitaarlijntje. Veel meer is er niet nodig om te imponeren. 'Where To Throw The Stone' heeft dan wel een slepend tempo, maar een humorvolle instrumentele invulling en een vrolijke insteek. Een soort bluesy Tom Waits light nummer. Het gezellige 'Chickenheartedness' heeft een uplifting en vriendelijk karakter met zijn swingende percussie, sferische backing vocals en luchtige blazers. 'Alright Louise' is een prachtig rustgevend liedje, waar de melancholieke zang van Case schitterend in uit komt door de spaarzame, kabbelende akoestische gitaar en licht dramatische backing accenten. 'At all' is losjes gebaseerd op 'Vader Jacob' qua zanglijn, maar dan Engelstalig. Hij trekt het overbekende kinderliedje een geheel anders zittend, schattig jasje aan.

Beide al verschenen ep's zijn hier te vinden. Samen met Amsterdam Songwriter Guild's Ro Halfhide (drummer en producer Lucky Fonz III albums en Claw Boys Claw) en Tjeed Bomhof werkt de getalenteerde Mayfield nu gestaag aan zijn debuutalbum 'The many colored beast', dat staat gepland voor januari 2012. Met shows gaat het goed, inmiddels regelt boekingsbureau De Harmonie zijn optredens. We gaan nog veel van deze jongeman horen hopen we. De nabije toekomst ziet er alvast goed uit!

Beluister Case Mayfield bij Ongekend Talent

Foto's afkomstig van Case Mayfield @ Facebook

Beluister Case Mayfield op MySpace