Captain Capeman

Soms onderga je als band zo’n transformatie, dat een wisseling van de bandnaam nog de enige optie is. Of de overstap van TheDarko naar Captain Capeman naamtechnisch toe te juichen valt zullen we in het midden laten, de muzikale vooruitgang geeft daar gelukkig wel alle reden toe. De band werk momenteel hard aan een debuutplaat en de voorproefjes die al te horen zijn maakt Captain Caveman met recht Ongekend Talent van de Week.

Voorbarig, zo voor het debuut er is? Misschien, maar het enthousiasme over de eerste geluiden die Captain Capeman voortbrengt laat zich moeilijk nog langer bedwingen. Eerder dit jaar verscheen al een EP in eigen beheer en ondertussen wordt er dus gewerkt aan een volledig album. In het najaar gaat de band waarschijnlijk de studio in, waarna een release begin 2011 moet volgen (letten we op, Eurosonic/Noorderslag?) De titelloze EP liet al horen dat de Amsterdammers wel raad weten met invloeden als Placebo, Bloc Party en Kasabian. Inspiratie uit de Britse hoek dus, waarbij een brutale Amsterdamse attitude prima past.

Onmiskenbaar eigen aan het geluid van de band is de soepel stuwende ritmesectie, waarbij swingende drums en zwoegende bassen elkaar prima in het gareel houden. Frontman Darko zingt mooi dromerig, om even vaak verrassend wakker en zelfverzekerd uit de hoek te komen. Scherpe gitaren en perfect gedoseerde electronica om het af te maken en Captain Capeman heeft inderdaad alles in huis om het komende jaar het Nederlandse clubcircuit eens uitgebreid van dichterbij te gaan bekijken.

Niet dat band daar onder de naam TheDarko over te klagen had, maar het nieuwe materiaal klinkt toch allemaal net wat frisser, sterker en eigenzinniger. En een band die een beetje bravoure en bombast weet af te wisselen met dansbare grooves, laten we dat nou net nodig hebben in Nederland. Via Ongekend Talent kun je drie nummers van de eerder dit jaar verschenen EP beluisteren. Mochten die zoals verwacht naar meer smaken dan zul je helaas nog even geduld moeten hebben om het debuutalbum te horen. Maar ja, heb je in ieder geval weer eens iets om naar uit te kijken.

Ga naar de Captain Capeman Ongekend Talent-playlist om drie songs te beluisteren!

Captain Capeman bij Ongekend Talent