Binti

Zes zingende zussen

Hun namen lijken wel afkomstig uit een van de vertelsels van duizend-en-één-nacht - Hadiel, Yasmin, Amina, Rana, Sherien en Fedia - toch zijn het geen sprookjesfiguren, wel gewoon mensen van vlees en bloed en zijn ze afkomstig uit Deinze. De Binti-zussen, waarvan de oudste Hadiel 29 is en de jongste Fedia 18, bezitten elk, naast een weelderige haardos en donkere, doordringende ogen, een pracht van een stem.

Drie jaar geleden besloten de zussen om hun stemmen te verenigen in Binti, een band met een naam die even Egyptisch klinkt als hun afkomst is. Binti betekent in het Arabisch ‘mijn dochter’ of ‘mijn meisje’ en refereert aan hun familieband.

Misschien ben je ze al eens ergens tegengekomen, langs de kant van de straat of tijdens de Gentse Feesten, want ze houden ook van optredens op straat tussen het volk. Binti werkte in het verleden samen met Flip Kowlier en op dit moment vind je ze terug op de nieuwe plaat van Frederik Sioen, als backing vocals.

Binti draait om stemmen. De instrumentale ondersteuning in hun muziek beperkt zich tot gitaarwerk en dwarsfluit, en die eenvoud siert, daarin zit ook hun sterkte.

Hun muziek zou niet misstaan op een feestje van Radio Modern, ze doet je zin krijgen om een zwierig jurkje of een bretellenbroek aan te trekken, een danspartner bij de arm te nemen en een pasje te placeren op een oude massief eiken vloer. Hun stijl is van uiteenlopende aard. In wat ze zingen volgen ze elk hun hart, wat hen tot een heel breed repertoire heeft gebracht, gaande van reggae, soul, jazz, close harmony en blues tot olijke pop.

Waar hun toekomst ligt, is nog niet in een sluitend antwoord te vatten. We spreken hier dan ook over zussen, met elk een eigen doel voor ogen en elk een eigen wil. En net daarin schuilt ook de zwakke plek van de band. Gemakkelijk is het wellicht niet om als zes zussen steeds tot een consensus te komen. Ze missen nog wat efficiëntie waardoor hun evolutie naar eigen zeggen traag verloopt, trager dan ze zelf zouden willen.

Toch kunnen ze niet klagen over hun tot nu toe al bereikte resultaten met Binti. In 2010 brachten ze een eerste ep uit getiteld ‘Everybody loves my baby’, nu spelen ze in het voorprogramma van Sioen. Binnenkort komen ze ook op de tweede editie van Once Upon A Festival. We kijken alvast uit naar wat Binti nog uit de mouwen zal schudden.

Meer info vind je op: http://vi.be/binti