Benny Zen the Recording Artist featuring the Syphilis Madmen

Benny Zen is blijkbaar niemand minder dan Peter Houben, vroeger frontman van Limburgs beste poprockband Nemo en later Mauro Pawlowski's collega-moeilijkdoener bij het experimentele Mitsoobishy Jacson. Vandaag de dag doet hij het met de Syphilis Madmen. Maar, het betreft hier een SOA en tussen die aan syfilis lijdende mannen zit dus ook een vrouw. En - je raadt het nooit - ze speelt bas. Maar het is niet zomaar de zoveelste bassiste die werd toegevoegd aan een band om het sexgehalte wat op te krikken. Het is niemand minder dan Kristien Hendrix, die er in een ver verleden voor zorgde dat Reiziger en Kosjer d. naast vernieuwend ook onder de noemer sexy mochten geklasseerd worden.

Erg sexy ziet de MySpace-pagina van Benny er wel niet uit. Er werd geprobeerd om met een afbeelding van de Sint te mikken op het Studio 100-publiek, maar een gebrek aan html-kennis heeft er voor gezorgd dat die prent de foute rand vormt rond een verder compleet standaard ingestelde pagina. Ook het fotomateriaal is niet om over naar huis te schrijven: onduidelijke en donkere prenten waarop je niet eens een collega zou herkennen. Ondanks de weinig aantrekkelijke inrichting is dit wel een plekje waar je even moet halt houden en je oor te luister leggen. We kunnen in de lijn van hun ietwat vreemde bulletins hun muziek bespreken met vreemde woorden als spaanplaatspijker, zeikmors, quinoa, splat en zeker ook grafzerk. Als we hun invloeden erop mogen vertrouwen dan halen ze zelf ook inspiratie bij vreemde bands als Honda Dax, Zippo, Toyota en Seroxat 290mg. Benny brengt zijn nummers met de nodige dosis humor, maar ondanks titels als 'Wish you were a slut' en 'Send it to the church of zen' mag je deze nummers gerust serieus nemen. Er hangt een hele tros tracks aan de luisterpaal. Denk aan Pavement die een jonge Lou Reed in huis halen, denk aan wat vuile Weezer die een plaat opnemen met Beck. Je kan dit gerust onder geloofwaardige garagerock plaatsen. De nummers klinken ook alsof ze in een garage werden opgenomen.

Verlost van het lot illustere gevallen adel te entertainen, is Benny Zen een band die je overal kan tegenkomen: op vreemde locaties zoals je grootmoeders badkamer, op een vlot dat de Demer afdrijft, links achter op de catwalk tijdens de volgende Chloé-defilé, maar ook in de Muziekodroom in Hasselt, want daar spelen ze op 7 juni. Allen daarheen!