Bearskin

Geschoten en verk(n)ocht

Het is nooit een geheim geweest dat Limburg een schijnbaar onuitputtelijke kweekvijver vormt voor muzikaal talent van allerlei slag. In diezelfde vijver hengelden wij naar het Lommelse Bearskin en haalden zo een heuse kanjer binnen. Bearskin zag het levenslicht in 2011 en wist in diens prille bestaan reeds vele harten te veroveren met hun sferische indie rock. Getuige daarvan in de eerste plaats hun reeds goed gevulde palmares en bijhorende lovende kritieken.

Zo verscheen hun titelloze debuutplaat al in het najaar van 2012, slechts een goed jaar na de oprichting van de band. Onder meer Radio 1 prees 'Waiting for the kill', één van de toppers van dat album, en selecteerde het nummer als Vi.be- track van de week. Verder verzekerde Bearskin zichzelf eerder al van een finaleplek in de Brusselse Rockrace, en meer recent ook in het provinciaal muziekconcours Limbomania.

Voorts verscheen er ook een fijne geanimeerde video voor het nummer 'Passive' in mei vorig jaar. 'Passive' is het type song dat in feite niet zou mogen ontbreken in de Duyster- lijstjes van deze wereld. De warme gitaarriff en ingetogen sfeer van het nummer zorgden er mee voor dat 'Passive' uiteindelijk in de Indie/Rock- lijst van 22 Tracks mocht staan prijken. 

Bearskin slaagt erin om de aandacht van de luisteraar/toeschouwer vast te houden met nummers die onderling zeer variërend zijn qua karakter, maar toch een coherent en stijlvol geheel vormen. Critici halen trouwens ook vaak de basstem van zanger/gitarist Sam Geraerts aan als één van de troeven van de band. Vergelijkingen met de stem van Matt Berninger (the National) en Nick Cave zijn er schering en inslag, en ook wij stemmen daar volmondig mee in. Laat ons echter ook nog Billy Idol aan dat lijstje toevoegen: minder evident, maar desondanks een fijne en welgemeende toevoeging aan het spectrum.

Kortom, een heleboel zaken dus die in het voordeel van Bearskin pleiten en hen van een grote toekomst kunnen voorzien. We zouden hier verder nog iets over 'verkopen', 'schieten' en 'berenvellen' kunnen neerpennen, maar laat ons dat gewoon laten voor wat het is. Belangrijker lijkt het ons dat u zich ASAP naar een concert van de heren rept en/of hun deuntjes in huis haalt.