Bear Run

Bear Run, de alternatieve band uit Gent, krijgt deze week het Talentkroontje toegeschoven. Het vijfkoppige collectief liet ons alvast van de ene verbazing in de andere tuimelen. De bijzondere sfeer, de schizofrene kantjes van de nummers en hun indrukwekkende palmares verrasten ons achtereenvolgens naarmate we verder naar beneden scrolden op hun vi.be-pagina. De eerste indruk is altijd de juiste: we hebben hier te maken met ‘n beer van ‘n band.

De oorsprong van Bear Run ligt in 2008, al was het toen nog de eenmansband van Xavier De Clerq. Zijn stem en gitaarspel werden aangevuld met drum (Jasper Maekelberg), contrabas (Nils Vermeulen), viool (Justine Bourgeus) en toetsen (Brecht Plasschaert). Al deze facetten zorgden samen voor een zachte, unieke sound met een scherp randje: niet klassiek, ook geen pop, maar een interessante schemerzone en dat werd gesmaakt. Ze wonnen Kunstbende 2009 en Jonge Wolven 2010, maar lieten hun veroveringstocht zelfs daar nog niet stoppen. Hoe ze dat deden? Ze deelden de affiche met The National (!), Locale Natives (!) en Rufus Wainwright (!) op het Crossing Border Festival.

‘Robie house' is slepend, verleidelijk en vol wrok; een ingehouden furie. Contrabas en drum slingeren zich loom, maar afgemeten rond de licht echoende stem die verwijten spuwt: een flits! De controle is weg - even maar - en de viool ontketent kort een orkaan. Het contrast tussen De Clerqs ietwat ruwe stem en de hogere vocalen van Bourgeus wordt ook in de finale mooi uitgespeeld. De samenzang doet het klankenpalet open bloeien en biedt tegengewicht aan zoveel instrumentale scherpte.

In het ene nummer zorgt ze voor dreiging, in het andere voor het speels element: de viool heeft ook in ‘Babies' een uitdagende rol. Korte flitsen melodie, pizzicato gespeeld, zorgen voor een catchy basis waar de rest van de band een jawel, dansbaar ritme over heen speelt. Lichtjes schizofreen? Check. Bakken talent? Aanwezig! Verrast? Zeg niet dat we je niet gewaarschuwd hebben.

Fotoshoot met Bear Run door Inge Kinnet (Cutting Edge/CPU)

Meer informatie: vi.be en facebook