Audience in the Street

Gitaarpop die speelt met twee warme stemmen

We weten niet of ze het al ooit hebben gedaan, zo’n geïmproviseerd optreden op de stoep met voorbijgangers als toevallige toeschouwers. Maar als we op hun naam moeten afgaan, dan heeft Audience in the Street daar al wel aan gedacht. Hun meerstemmige gitaarpop zou de dag van elke gehaaste pendelaar danig opvrolijken.

Audience in the Street was oorspronkelijk een trio, maar telt sinds kort een vierde man in de gelederen die nu eens met bas, dan weer met saxofoon de nummers van extra diepte voorziet. De bandleden – gemiddelde leeftijd 18,5 jaar – komen uit Oostende, een hoek van Vlaanderen waar we nog niet vaak een talent uit geplukt hebben. 

Het meest kenmerkende aan Audience in the Street zijn hun zangpartijen: Tine Vande Vondele speelt piano maar laat tegelijkertijd haar warme stem versmelten met die van gitarist Sam David. Het is geen aanvullend soort samenzang, eerder een versterking van hetzelfde timbre. En dat werkt, meer nog: dat zet zich vast in ons geheugen. Beste getuige daarvan is ‘Most unknown’, een nummer dat goed doormarcheert op een ritme van drums en piano. 

Net zoals de stemmen mekaar versterken, gaan ook piano en gitaar bijzonder mooi hand in hand op ‘Coming home’. De pure gitaarlijnen (denk Real Estate) worden aangevuld door een simpel maar doeltreffend motiefje op piano. Van ‘Intro (some things can’t be told)’ zou je wensen dat het méér was dan een intro. De dromerige sfeer die ze scheppen met hun uhmmm mmmm’s en warrige gitaren wil je gewoon op repeat laten staan. 

Er valt niet echt een genrelabel op hun muziek te plakken. Poppy, dat zeker, maar ook met invloeden uit indie en jazz. Zoals elke beginnende band gaat net dat label misschien wel hun grootste uitdaging worden. We horen bijzonder goede dingen – anders zouden ze niet in deze reeks staan – maar een nog duidelijkere aftekening van hun eigen identiteit, dat gaat voor deze band een bijzonder boeiende trip worden. Eentje die wij in elk geval maar al te graag zullen volgen. 

Luister hier op vi.be.