Atmosfeer

Nujazz met een Lynchiaans randje

Graag stellen we je voor aan twee sympathieke burgelijke ingenieurs uit het Leuvense, Koen Wouters en Dieter Boels en -gezien de essentie van deze rubriek- uiteraard ook aan hun muzikale kwaliteiten. Koen en Dieter zijn klassiek opgeleide muzikanten. Saxofoon, accordeon, gitaar en piano, ze zijn van veel markten thuis. Zoals wel vaker het geval is, startten ze hun muzikale avontuur elk in aparte bandjes en deden op tal van manieren hun eerste bandervaringen op.

Hun eerste echte moment van verlichting kwam aan het einde van het middelbaar, na een verjaardagsfeestje van Dieters zus toen een vriend zijn cd-verzameling per ongeluk had laten liggen. Nieuwsgierig als de twee waren, konden ze het niet laten die van begin tot einde uit te pluizen. Namen als Four Tet, Nightmares On Wax, Ceux Qui Marchent Debout doken eruit op en baanden zich een weg naar hun muzikale aders, de aanzet van Atmosfeer leek ermee gezet.

Een wijde wereld van triphop, jazz, elektronica,... ging voor hen open. Denk bij het horen van hun songs aan namen als Cinematic Orchestra, Hidden Orchestra, Bonobo of Quantic. En als je er per se een label op wil plakken dan hoort het wel ergens in het nujazz-genre thuis. Toch is ook Atmosfeer zo een band die absoluut niet in één apart hokje in te delen valt. Hun invloedenlijst gaat (zoals in de Deezerlijst te beluisteren) van Pink Floyd tot de wereldmuziek als Mulatu Astatke.

Wat hen tot Atmosfeer maakt, zit wellicht wat verstopt in hun burgelijk ingenieurtyperende liefde voor technologie. Ze houden van vakmanschap en diepgang in hun kennissenveld. Als voorbeeld duiden ze Trentemöller aan, elektronischer dan Atmosfeer, maar een man die mee is als je hem een akkoordenschema geeft, aldus de band.

We zijn misschien niet zo technisch geschoold maar: wij geloven in Atmosfeer. Waarom? Omdat hun muziek doet wegdromen. Je hoort min of meer onmiddellijk dat er meer in schuilt dan zomaar wat instrumentale probeersels. Het gaat om twee gepassioneerde jongelingen, met een toekomstperspectief die tot in de achtergrond van hun songs te horen is. En ergens zijn we ook van het geloof dat twee nummers die nu op hun bandpage te vinden zijn slechts een voorbode geven van wat de band echt in zjin mars heeft. Luister en geniet, een Lynchiaanse droomwereld zal zich voor je ogen voltrekken.

Als je Atmosfeer aan het werk wil zien, ze behoren tot een van de acht finalisten in de Leuvense interfacultaire rockrally, die finale is op 19 maart in het Depot. Verder kan je hen ook terugvinden via hun Facebookpagina of via vi.be/atmosfeer


Foto's: Inge Kinnet.

Vanaf heden wordt onze Talenttekst ondersteund door een invloeden lijst die elk talent meegeeft. We vroegen hen welke songs hun leven veranderd hebben. Hieronder vind je wat het bij Atmosfeer geworden is.