Astronaute

Stem, gitaar en echo in een bloedmooie mix

Een stem en een gitaar, meer was er deze keer niet nodig om ons te overtuigen. Myrthe Luyten verzorgt ze allebei onder de naam Astronaute, haar soloproject. Alleen al die benaming verraadt dat we hier met een bezige bij te maken hebben. Eentje die je meeneemt op een akoestische trip die tegelijkertijd verwarmend en ijzig is. Ze spreidt een heel palet van sferen tentoon, met dank aan een welgeplaatst gebruik van echo en laagjes in de zang.

Alleen met je gitaar op het podium, dat is een kwetsbare positie. Eerlijkheid staat daarbij centraal voor Luyten, zo vertelde ze in dit filmpje: 'Je moet toch de persoon op het podium geloven als die iets aan het vertellen is. Anders snap ik niet waarom je dat tout court wil vertellen.' En haar eerlijkheid wordt gesmaakt, want de 21-jarige Luyten eindigde vorig jaar op de derde plaats van Limbomania met lo-fi indiefolk geïnspireerd door Bon Iver.

Het lijkt wel alsof de hele opnameruimte meewerkt aan de sfeer van het nummer. Want ‘Demo’ haalt zijn sterkte niet alleen aan de hese, bijna androgyne stem van Luyten die zowel laag als hoger ontroert. Het is ook de strategische echo, de ruis op de achtergrond, de weerklank van haar vingers die van akkoord verschuiven. Kleine geluidjes die een sterke sfeer scheppen. Dat wordt nog feller benut in ‘King winter’, waar er precies een diaprojector lijkt mee te draaien (of is dat haar opnameapparatuur?). Er zit net genoeg kraak op en dat geeft het geheel iets huiselijks, iets onafgewerkt dat perfect bij de muziek past terwijl de vage elektrische gitaar op zijn Hawaïaans uitwaaiert.

Af en toe lijkt haar stem weggelopen uit een nummer van Isbells, maar Luyten maakt er vooral haar eigen handelsmerk van. Veelstemmig en plechtig op ‘Paper moon’, of fragiel originele bewegingen makend op ‘Poltergeist’. In beide gedaantes lijkt ze ons bij elke luisterbeurt meer en meer te bezweren. 'I wanna draw you closer but instead I scare you away', zingt ze op ‘Demo’. Wij blijven ze alvast van heel dichtbij volgen.

Je kan Astronaute live gaan bekijken op Lommel Leeft op 1 augustus.

Grote foto door Bram De Graeve.

Luister naar Astronaute op vi.be/Astronaute!