Abudhabi VZW

Een degelijke livereputatie, een stel potige songs en een van de beste bandnamen uit de Belgische rockgeschiedenis? Abudhabi VZW lijkt ons een zeer terechte keuze als het nieuwe Cutting Edge Talent van deze maand.

Hoewel de band pas voor het eerst van zich liet horen in 2014, doet hun behoorlijk mooie palmares anders vermoeden. Zo kwam het vijftal vorig jaar nog als winnaar uit de bus van het provinciale muziekconcours Rockvonk, en werden ze meer recent ook geselecteerd voor zowel Humo’s Rock Rally als De Nieuwe Lichting. En dat valt bij het beluisteren van hun nummers ook goed te begrijpen.

Onderlinge variatie en kwalitatieve consistentie lijken voor Abudhabi VZW namelijk sleutelbegrippen te zijn. Terwijl we ons bijvoorbeeld tijdens ‘Wednesday’ niet van de indruk kunnen ontdoen dat we naar The Datsuns aan het luisteren zijn, loert in het mooie ‘Talk later’ Stephen Malkmus van Pavement om de hoek. Soms klinken ze dan weer als Millionaire, vervolgens meer als Wilco. Nu is het rauwe bluesrock, dan een Americana-ballad. Maar belangrijker nog is dat de band erin slaagt om binnen die verschillende formules steeds de aandacht te blijven vasthouden.

Abudhabi VZW is dus een groep die zich graag verdiept in een breder gamma aan genres en stijlen, zonder daarbij aan kwaliteit te moeten inboeten. Daarbij wordt ook steeds een goeie balans gevonden tussen meer radiovriendelijk materiaal en meer gewaagde, technische aangelegenheden. Op die manier heeft de band alvast de nodige bagage mee om heel wat potten te gaan breken. Zeer het checken waard als u het ons vraagt.

Zelf eens luisteren? Dat kan, op de vi.be pagina van Abudhabi VZW!