RSS-feeds

RSS is een letterwoord dat is afgeleid van "Rich Site Summary" of "Really Simple Syndication". Het bestaat uit een stukje xml-code waarin onder meer de titel en de link naar de verschillende artikels vervat zijn. Sites die deze dienst -doorgaans gratis- aanbieden maken dat in regel kenbaar door de link naar de RSS-code achter een oranjekleurige afbeelding, al dan niet gecombineerd met de vermelding "RSS" of "XML" te steken.

Wat kan ik ermee doen?

RSS stelt geïnteresseerde gebruikers in staat om op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke manier op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen van de site. Nieuwslezers (RSS-readers, XML-readers) bundelen op gezette tijden de nieuwe informatie en sturen die naar de gebruiker. Die krijgt dan automatisch een overzicht van de nieuwigheden. Dergelijke RSS-readers zijn veelal gratis. De verscheidenheid is eindeloos, maar er zijn drie grote categorieën: afzonderlijke programma's, browserapplicaties en email-based applicaties. Of eenvoudiger gezegd: lezers die autonoom, in Outlook of in Internet Explorer werken. Je kiest als lezer zelf van welke informatie je op de hoogte wil gehouden worden. Vaak volstaat het om de link naar de RSS-pagina in te geven, of de oranje RSS-afbeelding naar de applicatie te slepen om automatisch verwittigd te worden als er nieuws verschijnt.

Waar vind ik RSS-lezers?

RSS kent allerlei toepassingsvormen. De meeste courante applicaties kan u downloaden van gekende downloadsites. Hieronder alvast enkele mogelijkheden.