Wanderlust

Diepe gesprekken met mooie beelden

Gisterenavond konden we op Canvas naar de eerste aflevering van de nieuwe documentairereeks 'Wanderlust' kijken. Deze reeks volgt filosofe Alicja Gescinska tijdens gesprekken over religie, kunst en het leven in het algemeen, met andere filosofen, kunstenaars en schrijvers die haar inspireren. Gescinska, die geboren is in Polen maar al sinds haar zevende in België woont, studeerde moraalwetenschappen en schreef al enkele boeken, waaronder ‘De verovering van de vrijheid’ en ‘Een soort van liefde’. Deze reeks maakte ze in samenwerking met Canvas om zo filosofie te ontdekken buiten haar vertrouwde omgeving.

In de eerste aflevering konden we kennismaken met filosoof Roger Scruton. Hij schreef in zijn leven meer dan veertig boeken over uiteenlopende thema’s als kunst, natuur en schoonheid. ‘How to be conservative’, een van zijn bekendste werken, komt ook aan bod in deze aflevering.

We ontmoeten hem op zijn landgoed Scrutopia, waar hij met zijn vrouw en kinderen samenleeft. Hij noemt het zijn Scrutopia, omdat het zijn persoonlijke realisering is van Utopia. Het is een prachtig groot domein waar de kijker het dagelijkse leven van de man te zien krijgt. Roger Scruton is ondertussen al 71 jaar en geniet hier van de dagen door in de natuur te filosoferen, piano te spelen of naar de Anglicaanse kerk te gaan in het dorp.

Het programma wisselt diepe gesprekken af met luchtige momenten en mooie beelden. De rustige levensstijl reflecteert zich in het verloop van deze aflevering: er wordt aan een laag tempo aan de opbouw gewerkt, wat in dit geval zeker de algemene sfeer ten goede komt. Je krijgt een interessant inzicht in de visie van iemand die constant nadenkt over het leven. Ook de interessante vraagstellingen van Alicja geven een diepere laag aan het programma. Doordat ze Scruton persoonlijk kent, weet ze wat er in zijn leven speelt en kan ze hier verder op ingaan.

Doorheen de aflevering krijgen we antwoorden op enkele grote vragen des levens. Antwoorden die doorspekt zijn met poëzie en de sterke eigen mening van Roger Scruton. Ook het feit dat Scruton twee maanden voordien van zijn paard viel, waarbij hij zijn been op vier plaatsen brak en bijna verdronk, geven nog een extra spirituele draai aan het gesprek.

 'Ben je bang voor de dood?'

'Ik ben helemaal niet bang voor de dood, maar voor het lijden dat eraan voorafgaat.'

Wanderlust is een aanrader voor kijkers die graag even stil staan bij het leven, en kunnen genieten van een inhoudelijk en visueel interessant programma.

Details TV
Uitgezonden op:
04/09/2016 - 20u15
Zender:
Speelduur:
45 min.