... voor beginners

Geslaagde muzikale les

Nieuwsgierige muziekliefhebbers en muzikale veelweters kunnen vanaf nu elke zondag hun hartje ophalen op Radio 1. Op die zender kan je tussen 13 en 14 uur immers elke week een muzikale les '... voor beginners' volgen. In zo'n les wordt stilgestaan bij een door de actualiteit naar voor gedragen muzikaal thema, en alles en iedereen wat daarmee te maken heeft. De eerste uitzending behandelde 'Muzikale schietpartijen voor beginners', omdat het op 11 september precies 25 jaar geleden is dat Peter Tosh in zijn huis op Jamaica werd doodgeschoten door overvallers.

Naar aanleiding van die verjaardag in mineur werd in de eerste '... voor beginners' dus stilgestaan bij muzikanten die het leven lieten bij een schietpartij. Nu ja, schietpartij is misschien niet altijd het juiste woord: Peter Tosh werd dan wel neergeschoten door overvallers, en ook Al Jackson (van Booker T. & The MG's) werd vermoord door inbrekers, dat is niet altijd hoe het gegaan is. Heel wat artiesten schoten zichzelf neer, zo vertelde Evert Venema, tijdelijke presentator van het programma, ons. Voorbeelden zijn er in overvloed: Kurt Cobain die een afscheidsbriefje achterliet alvorens zich op 5 april 1994 van het leven te beroven, Nino Ferrer die uit het leven stapte op 64-jarige leeftijd en Chicago-lid Terry Kath die zichzelf neerschoot.

Dat er veel te vertellen valt over muzikale schietpartijen, mag kortom duidelijk zijn. En dat amper een uurtje voor die uitleg, met uiteraard nummers van de artiesten, eigenlijk veel te kort is, spreekt haast ook voor zich. Het al dan niet mysterieuze levenseinde van erg veel artiesten werd in deze eerste uitzending besproken, waardoor er behoorlijk wat vaart zat in het programma.

Ook de opbouw van '... voor beginners' is erg goed: nieuwsfragmenten waarin de dood van een bepaalde artiest wordt aangekondigd, worden afgewisseld met nummers van die artiesten en Evert Venema's uitleg over hun dood. Niet bij elke artiest wordt overigens even lang stilgestaan, wat door het beperkte bestek van '... voor beginners' helemaal niet onlogisch is. Sommige artiesten werden dan ook maar kort vermeld in de korte samenvattingen: de in Philadelphia doodgeschoten John Whitehead en de moord op de Chileense Victor Jara (vermoord tijdens de staatsgreep van 1973) worden bijvoorbeeld maar kort vermeld.

Bovendien was de nummerkeuze in deze eerste uitzending erg geslaagd. Uiteraard passeerde met 'Come as you are' een Nirvana-nummer de revue, maar verder hoorden we ook Marvin Gayes 'What's going on' en 'Working class hero' van John Lennon, die op 8 december 1980 neergeschoten werd door Mark Chapman. Larry King nam later een interview af met Chapman, en ook daarvan kregen we een kort fragmentje te horen. Het gebruik van nummers van de getroffen artiesten en van radio- en nieuwsfragmenten is dan ook een echte troef van '... voor beginners'.

Nog meer positiefs: Venema besprak ook de gang war tussen onder andere Tupac Shakur en Notorious B.I.G., waarbij beide rappers uiteindelijk het leven lieten. Om de geschiedenis achter deze moorden kort uit de doeken te doen, werd hiphopkenner Lefto ingeschakeld.

Evert Venema geeft volgende week de microfoon weer door aan Luc Janssen, die vanaf dan de presentatie van het programma op zich neemt. Benieuwd of Janssen ons net zo zal kunnen boeien als Venema, die het onderwerp niet al te zwaar behandelde. Hoe dan ook zijn we onder de indruk van '... voor beginners', en zijn we nu al benieuwd welke muzikale les we volgende week te horen krijgen!

Details Radio
Uitgezonden op:
09/09/2012 - 13u00
Zender:
Speelduur:
60 min.